ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Επιστολή-κόλαφος στον Πρωθυπουργό για την ΠΦΥ & τα Κέντρα Υγείας

Επιστολή κόλαφο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται 65 Κέντρα Υγείας της χώρας, αλλά και για το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο ψηφίζεται μέχρι αύριο Πέμπτη στη Βουλή, απέστειλε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: Επιστολή-κόλαφος στον Πρωθυπουργό για την ΠΦΥ & τα Κέντρα Υγείας

Στην επιστολή, η οποία έχει έντονα καυστικό και επικριτικό ύφος, αναλύεται όλη η κατάσταση της δημόσιας υγείας, από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και του ΕΣΥ, την ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ, τα σκουριασμένα πανάκριβα μηχανήματα, μέχρι την επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης αλλά και τους πολιτικούς λόγους που ιδρύεται νοσοκομείο στην Κάρπαθο. Το πιο σοβαρό όμως, είναι το γεγονός, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ότι «τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες».

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο υλοποιούνται οι Μνημονιακές δεσμεύσεις (Ν. 4336/2015) και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Το κόστος μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηματοδότησης του Δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και να ταλαιπωρούνται 8 ώρες στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν.
Τραγική είναι σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ. Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ.

Τα Κέντρα Υγείας σήμερα δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες.

Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο Αν. Υπουργός Υγείας αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν.

Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Στηρίζονται σε Δωρεές και φιλανθρωπίες. Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.
Την ώρα που αρνείται η κυβέρνηση την Νομική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποψιλώνεται από προσωπικό με μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οι κάτοικοι της περιοχής και η εκκλησία είναι στο δρόμο, οι ασθενείς αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο Νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας, ιδρύεται Νοσοκομείο στην Κάρπαθο. Ας ειπωθεί καθαρά ο λόγος ίδρυσής του. Ιδρύεται για τη μεταφορά της Νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο από τη Σούδα.

Με το παρόν Νομοσχέδιο αποδέχεται η κυβέρνηση την επισφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης. Λόγω έλλειψης στέγης, οι εργαζόμενοι ζουν στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας σε άθλιες συνθήκες. Οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια του Νοσοκομείου δεν υλοποιήθηκαν. Στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μπλοκάκια στα Νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.

Η ΕΣΑΝ Α.Ε. που έργο έχει την δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, την κοστολόγηση και πώληση των υπηρεσιών και την κατανομή των πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό ανάλογα την αποδοτικότητα, από ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΕΣΥ που την χαρακτήριζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με την ονομασία ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. μετατρέπεται σε ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΖΩΗΣ για το ΕΣΥ».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο της ΠΦΥ, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «Δεν συμφωνούμε με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο που παρέχει δυνατότητες για περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων». Και προσθέτει: «Αφού η κυβέρνηση προσλαμβάνει χιλιάδες Νοσηλευτές και Γιατρούς γιατί δεν ανοίγουν οι 100 – 150 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές κάθε φορά και είναι πλήρως εξοπλισμένες (τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός) και έτοιμες να λειτουργήσουν; Γιατί φεύγει ένας γιατρός, ένας Νοσηλευτής και κλείνουν βασικές κλινικές εφημερευόντων Νοσοκομείων και παύουν να εφημερεύουν για πολλές ημέρες το μήνα (πχ Φλώρινα, Διδυμότειχο, Νάουσα, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα, Άμφισσα, Νοσοκομεία νησιών); Γιατί αναλογεί ένας Νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε βάρδια στις κλινικές των Νοσοκομείων χωρίς να μπορεί να λάβει κανονική άδεια.
Γιατί οφείλονται 800.000 ρεπό στο σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού

Και ακόμη:

«Διαφωνούμε μες τους Υπουργούς Υγείας που δηλώνουν ότι η Δημόσια Υγεία αναρρώνει με δημόσιες δαπάνες υγείας 5% του ΑΕΠ. Με ασπιρίνες δεν αναρρώνει το ΕΣΥ. Αντίθετα ημέρα με την ημέρα ξεχαρβαλώνεται όλο και πιο πολύ και αν συνεχισθούν οι πολιτικές υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση του βαριά ασθενούντος ΕΣΥ θα είναι μη αναστρέψιμη.

Με τις δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη ότι το σύστημα υγείας «φυσάει» απεμπολούν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την ΤΡΟΪΚΑ σύγκλισης των Δημοσίων δαπανών υγείας στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Την ώρα μάλιστα που το ΔΝΤ μέσω της Βελκουλέσκου παραδέχεται ότι στην πραγματικότητα τα Νοσοκομεία δεν έχουν ούτε καν γάζες.

Με τέτοιο ύψος χρηματοδότησης τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν:

1. Υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Κινδυνεύουν οι ασθενείς.

2. Μετακυλίεται το κόστος των υπηρεσιών στις τσέπες των πολιτών. Η ιδιωτική δαπάνη υγείας αγγίζει το 4% του ΑΕΠ στη χώρα μας την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 1%, αν και έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις. Όχι «Αριστερά» όπως εμείς.

3. Οι πολίτες δεν είναι σε θέση να προασπίσουν, να φροντίσουν την υγεία τους».

Διαβάστε ακόμη:

Παραδίδουν τη δημόσια υγεία στους ιδιώτες: Στο στόχαστρο το παν. Θεσσαλίας από τους γιατρούς

ΟΕΝΓΕ: Η τροπολογία για την ΠΦΥ αφήνει εκτός συστήματος πάνω από 1.000 επικουρικούς

ΠΟΣΚΕ: Να αποσυρθεί το σ/ν για την ΠΦΥ - Διαβούλευση τώρα με όλους τους φορείς

Διαφθορά: Οι 10 πυλώνες του ΣΕΒ & η συνεργασία του υπ. Υγείας με τον ΟΟΣΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ