ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κέλλας: Μην μεταφέρετε τις παθογένειες του ΕΣΥ στη νέα ΠΦΥ

Ως άλλο ένα νομοσχέδιο εκ μέρους της κυβέρνησης που αποτελεί "μια ακόμη απτή απόδειξη ιδεολογικής αγκύλωσης και δημιουργίας στρεβλώσεων σε ολόκληρη την αγορά των υπηρεσιών υγείας" χαρακτήρισε από το βήμα της βουλής ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, το σχέδιο νόμου για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κέλλας: Μην μεταφέρετε τις παθογένειες του ΕΣΥ στη νέα ΠΦΥ

Ο Λαρισαίος πολιτικός, έθεσε μία σειρά από ερωτήματα που αναδεικνύουν ζωτικής σημασίας αδυναμίες για το προτεινόμενο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σημειώνοντας πως το μόνο που θα πετύχει η κυβέρνηση είναι «να μεταφέρει τις παθογένειες του ΕΣΥ στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι με τη δημιουργία δομών μόνο σε μεγάλες αστικές περιοχές, μοιραία θα υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας στις πιο απομακρυσμένες και τις ορεινές, δημιουργώντας έτσι πολίτες Α' και Β' κατηγορίας.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του νέου συστήματος, εκτίμησε πως το πλαίσιο αλλά και τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς οδηγούν στο συμπέρασμα πως λίγοι θα είναι εκείνοι που θα εργαστούν, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα και την επιτυχή υλοποίηση του νομοσχεδίου.

«Σχεδόν κανείς γιατρός, που έχει ήδη κάνει την επένδυσή του και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο δεν θα μπει στη διαδικασία να σκεφτεί να κλείσει το ιατρείο του και να κυνηγήσει μια θέση σε ΤοΜΥ, με αβέβαιο μέλλον, ορίζοντα 2+2 ετών και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Έθεσε παράλληλα και το μείζον ζήτημα της ελευθερίας επιλογής του οικογενειακού ιατρού από τον πολίτη, η οποία, όπως υπογράμμισε, με το νέο νόμο περιορίζεται ασφυκτικά. «Εμείς ως ΝΔ, συνέχισε ο κ. Κέλλας, δεν υποστηρίζουμε κάτι, που κάνει αδύνατη την πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη. Η επιλογή είναι απαραίτητη καθώς ενδυναμώνει τον πολίτη, που θέλει να κάνει χρήση των υπηρεσιών υγείας, και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας μέσω της ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού».

Ο κ. Κέλλας, σημείωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν αποσαφηνίζει τη σχέση του δημοσίου με το ιδιωτικό σύστημα υγείας, θέτοντας το εύλογο ερώτημα «αν ένας πολίτης επιλέγει να έχει ως οικογενειακό γιατρό έναν ιδιώτη γιατρό, οι παραπομπές αυτού θα γίνονται δεκτές από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας ή και τους εξειδικευμένους ιατρούς του συστήματος;»

Κατέληξε δε τονίζοντας, πως η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς «η επιλογή σας, για μια ακόμη φορά, να υπηρετήσετε ευλαβικά τις ιδεολογικές σας αγκυλώσεις, φτιάχνοντας εξ αρχής ένα νέο σύστημα, νέες δομές, οι οποίες είναι αμφίβολο αν καταφέρουν ποτέ να λειτουργήσουν, το μόνο που θα καταφέρει είναι να παρέχονται τελικά κακές υπηρεσίες, χαμηλής ποιότητας, σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΥ: Τροπολογίες, αντιρρήσεις, καυστικά σχόλια, στην ψήφιση του νομοσχεδίου