ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Απαράδεκτη η εγκύκλιος του ΕΟΦ για την ιατρική εκπαίδευση - Θα κινηθούμε νομικά

ΠΙΣ: Απαράδεκτη η εγκύκλιος του ΕΟΦ για την ιατρική εκπαίδευση - Θα κινηθούμε νομικά

Τα προβλήματα που αφορούν στην ιατρική λειτουργία, την περίθαλψη πολιτών, τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση βάσει της εγκυκλίου του ΕΟΦ και άλλα συναφή θέματα, συζήτησε ενδελεχώς, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ κατά τη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου.

Το ΔΣ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της εγκυκλίου του ΕΟΦ για τις επιστημονικές εκδηλώσεις της δια βίου εκπαίδευσης των ιατρών, χαρακτηρίζοντάς την «εαπαράδεκτη» και σημειώνοντας πως είναι πολύ πιθανό, να κινηθεί ακόμη και νομικά κατά της εγκυκλίου.

καθώς και στην ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων (ΕΝΟ.ΣΥ. – Α.Δ.Ι.Κ.), ζητώντας «να την ανακαλέσουν μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, καθώς θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για προσβολή προσωπικότητας. Όλοι όσοι μετείχαν στις συνελεύσεις γνωρίζουν ποιοι είχαν αναδείξει το ζήτημα και ποιοι εποίησαν την νήσσαν», αναφέρει ο ΠΙΣ χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, το ΔΣ, αποφάσισε τα εξής:

- Όσον αφορά το χρόνο εργασίας και τη λειτουργία των Νοσοκομείων, να υιοθετήσει το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ, όπως αποτυπώνεται στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου και την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, όπως διεκδικεί η ίδια η ΟΕΝΓΕ με εξώδικο που απέστειλε στο υπουργείο Υγείας, τις ΥΠΕ και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Η ανακοίνωση της ΕΝΟ.ΣΥ. – Α.Δ.Ι.Κ., με στόχο την παραπληροφόρηση του ιατρικού κόσμου, σχετικά με τη μη σύμπλευση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΠΙΣ σε πολιτικά σκεπτικά, τα οποία σε μία δημοκρατία επιτρέπονται, προφανώς εξυπηρετούν σκοπιμότητες και διαταράσσουν την ενότητα του ιατρικού σώματος.

- Για την ιατρική λειτουργία και την περίθαλψη των πολιτών, εμμένουμε στις θέσεις μας σχετικά με την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος βάσει κανόνων ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας, και την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών, με κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό και αναπλήρωση των ελλείψεων που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα υγείας.

- Σχετικά με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την εγκύκλιο του ΕΟΦ, την οποία από το site του Οργανισμού πληροφορηθήκαμε, και περιορίζει σε 48 τις επιστημονικές εκδηλώσεις με χορηγίες, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας. Η εγκύκλιος του ΕΟΦ αφήνει ανοιχτά ζητήματα, τα οποία πριν φέρει στη δημοσιότητα έπρεπε να τα συζητήσει με τον ΠΙΣ ο οποίος ενδιαφέρεται τα μέγιστα για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση. Όπως γνωρίζουμε, οι μέχρι σήμερα επιστημονικές εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια κλπ. πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο με τις χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών και άλλων ιατρικών επιχειρήσεων. Τη στιγμή που το κράτος δεν υποστηρίζει οικονομικά τις επιστημονικές εκδηλώσεις, ώστε ο ιατρός να ανανεώνει τις γνώσεις του και να συμμετέχει ενεργά στη δια βίου εκπαίδευση, είναι αδιανόητο να βάζουμε τέτοιους φραγμούς οι οποίοι βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση. Θα κινηθούμε με όποιον τρόπο νομίζουμε προσφορότερο, ακόμη και δικαστικά, εναντίον της απαράδεκτης αυτής εγκυκλίου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πράξει τα δέοντα προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου η δια βίου εκπαίδευση των ιατρών, όπως συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, να γίνεται με τρόπο που εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό αλλά και με κανόνες ηθικής, δεοντολογίας και διαφάνειας.

- Όσον αφορά την ανακοίνωση της ΕΝΟ.ΣΥ. – Α.Δ.Ι.Κ., για τη συζήτηση εντός του ΔΣ του ΠΙΣ και λήψη απόφασης που δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα υποθέσεις παλαιότερων διοικήσεων στις φορολογικές και δικαστικές αρχές (πχ μοριοδοτήσεις παλαιών χρόνων έως το 2009), επιχειρείται μία απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία προσβάλλει ανθρώπους που υπηρέτησαν στο παρελθόν στις διοικήσεις του ΠΙΣ, αλλά στρέφεται και σε βάρος άλλων εμπλεκομένων υπαλλήλων των οποίων οι υποθέσεις είναι σε εκκρεμότητα.

Το ΔΣ καλεί για μία ακόμη φορά του Συλλόγους, να ανακαλέσουν την απαράδεκτη ανακοίνωσή τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, καθώς θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για προσβολή προσωπικότητας. Όλοι όσοι μετείχαν στις συνελεύσεις γνωρίζουν ποιοι είχαν αναδείξει το ζήτημα και ποιοι εποίησαν την νήσσαν.

Η ενότητα του ιατρικού κόσμου δεν εξυπηρετείται από κηρύγματα δήθεν «προάσπισης συμφερόντων των ιατρών» τη στιγμή που οι φερόμενοι ως επικεφαλής απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις - συζητήσεις κατά τις οποίες εξετάζονται μείζονα ζητήματα, τονίζει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του και Προσθέτει: «Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο, με το σύστημα υγείας να παρουσιάζει προβλήματα και η οικονομική κατάσταση ταλανίζει κάθε πολίτη. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα και η φορολογία του ιατρικού κόσμου εξαντλούν τα εισοδήματα. Δεν μας ενδιαφέρει η σκοπιμότητα την οποία υπηρετούν κάποιοι με τα απαράδεκτα ΔΤ για τον ΠΙΣ που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, και συνεχίζονται από κάποιους, καθώς είναι γνωστή η ιστορία του καθενός στον ιατρικό κόσμο, στους ιατρικούς αγώνες και στην υπηρέτηση των ιατρικών συμφερόντων».

Διαβάστε ακόμη:

Να γίνουν κανονικά οι εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους, ζητούν οι γιατροί

ΕΟΦ: Νέα μέτρα για τα συνέδρια και τις επιστημονικές εκδηλώσεις

BEST OF NETWORK

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ο χιονιάς σαρώνει κεντρική και βόρεια Ελλάδα - Το έστρωσε και την Αττική

Κακοκαιρία: Δείτε LIVE πού χιονίζει τώρα σε όλη την Ελλάδα

Επίθεση στο Μετρό: Ο πληροφοριοδότης και ο «υπερ-κοριός» έφεραν τις συλλήψεις των δραστών

Συνεπιμέλεια: Όλη η αλήθεια – Γιατί καθυστερεί η διαβούλευση;

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα - Όλα τα μέτρα, τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές

SMS στο 13033: Πού δεν ισχύει η διάρκεια των δύο ωρών

X-files στον ουρανό της Αττικής: Η «στενή επαφή» αεροπλάνου της Ολυμπιακής με ATIA

Survivor (17/1): Η επίθεση της Ελίζαμπεθ Ελέτσι στην Κάτια Ταραμπάνκο (video)

Κεραμέως για Γυμνάσια και Λύκεια - Πότε θα ανοίξουν

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος Πρόεδρος του CDU - Αυτός είναι ο διάδοχος της Μέρκελ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πώς θα εξελιχθεί o χιονιάς από Δευτέρα - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Ιωάννα Τούνη: Αποκάλυψε πόσο της κόστισε το ταξίδι στο Ντουμπάι (pics)