ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκτίμηση για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ - Στήριγμα & από ιδιώτες

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για την στελέχωση και λειτουργία των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Ξανθός: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκτίμηση για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ - Στήριγμα & από ιδιώτες

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την λήξη της προκήρυξης για την στελέχωση των ΤΟΜΥ της ΠΦΥ, προσθέτοντας ότι στο εγχείρημα θα υπάρξει και στήριγμα από τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «από το σύνολο των 239 ΤΟΜΥ που έχουμε σχεδιαστεί να λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα οι 25 θα είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Από τις αιτήσεις κυρίως ιατρικού προσωπικού στη Θεσσαλονίκη εκτιμούμε ότι 15 με 20 από τις 25 ΤΟΜΥ μπορούν ίσως από τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα να τεθούν σε λειτουργία» επισήμανε ο κ. Ξανθός τονίζοντας παράλληλα ότι τα κτίρια στα οποία θα λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ θα είναι μικρά και δεν χρειάζεται να είναι υψηλών απαιτήσεων.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ΤΟΜΥ ανέφερε ότι θα εκτιμηθούν οι δηλώσεις των γιατρών και οι προτιμήσεις τους, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις προβλεπόμενες θέσεις, ώστε να γίνει αξιολόγηση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Θα έχουμε μια ασφαλή εκτίμηση για τις ΤΟΜΥ, προς το τέλος της άλλης εβδομάδας. Νομίζω ότι αυτό, κατά βάση, θα αφορά επαρχιακές πόλεις και νησιωτικές περιοχές κλπ όπου ούτως ή άλλως υπάρχει μια δυσκολία προσέλκυσης γιατρών ακόμη και για μόνιμες θέσεις όταν προκηρύσσονται. Το σημαντικό είναι ότι με την προετοιμασία που έχουμε κάνει και με τη διαθεσιμότητα που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των γιατρών, θα κάνουμε ένα πρώτο στέρεο βήμα ανάπτυξης των νέων δομών. Πιστεύουμε ότι όσο αυτές οι νέες δομές αρχίζουν να λειτουργούν, να παρέχουν υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας θα αρχίσει να βλέπει ο πολίτης ότι εξυπηρετείται καλύτερα, ότι μπορεί να συνταγογραφηθεί, να παρακολουθηθεί, να γίνουν εμβολιασμοί. Αυτές οι δομές να έχουν μια εξωστρέφεια, να κάνουν προγράμματα πρόληψης, να κάνουν σχολική υγιεινή κλπ. Νομίζω ότι θα υπάρξει το μήνυμα και ότι θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε στους επόμενους μήνες να καλύψουμε πλήρως τον σχεδιασμό αυτών των οποίων έχουμε κάνει» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων σε ότι αφορά τη λειτουργία των ΤΟΜΥ ο Υπουργός Υγείας είπε πως «θεωρώ ότι διαβλέπουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας ενδεχομένως μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα . Νομίζω όμως ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική. Εμείς πιστεύουμε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας οφείλει, αναπτυσσόμενο σταδιακά, να καλύψει περισσότερες ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα σε τομείς που σήμερα ήταν είτε ανεπαρκείς, όπως στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είτε τελείως ανύπαρκτοι, όπως για παράδειγμα στον τομέα της αποθεραπείας και αποκατάστασης. Το σχέδιο μας προβλέπει μια προτεραιότητα στην ανάπτυξη του δημόσιου τομέα».

Ο ιδιωτικός τομέας όπως τόνισε ο κ. Ξανθός «θα έχει έναν επικουρικό ρόλο πάντα και μέχρι το δημόσιο σύστημα Υγείας να είναι λειτουργικό και να μπορεί να καλύπτει είτε τις ανάγκες της εργαστηριακής παρακολούθησης των πολιτών, είτε τις ανάγκες της εξειδικευμένης φροντίδας. Προφανώς θα χρειάζεται και η σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα, με συμβεβλημένους ιατρούς μέσω του ΕΟΠΥΥ».

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι ετοιμάζεται το νέο μοντέλο των συμβάσεων των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ με τις οποίες εξήγησε ότι «θα προσπαθήσουμε να περάσουμε και την κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού σε ένα κομμάτι από αυτές τις συμβάσεις. Δηλαδή θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα δέχεται ασθενείς εκεί που οι ΤΟΜΥ δεν θα επαρκούν ή δεν θα είναι πλήρως καλυμμένες. Θα υπάρχουν οι συμβάσεις και με ελεύθερους επαγγελματίες που θα λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί δηλαδή θα έχουν πληθυσμό ευθύνης χρεωμένο».

Διαβάστε ακόμη:

Στελέχωση ΤΟΜΥ: Κλείνει απόψε τα μεσάνυχτα η προκήρυξη - Τι θα αποφασίσουν οι γιατροί;