ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στελέχωση ΤΟΜΥ: Κλείνει απόψε τα μεσάνυχτα η προκήρυξη - Τι θα αποφασίσουν οι γιατροί;

Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η προκήρυξη για τη στελέχωση των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας που θα δώσουν ανάσα στο σύστημα υγείας μέσα από την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Στελέχωση ΤΟΜΥ: Κλείνει απόψε τα μεσάνυχτα η προκήρυξη - Τι θα αποφασίσουν οι γιατροί;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ουσιαστικά όμως μία καλή εικόνα για το πώς κινήθηκε το ενδιαφέρον των γιατρών θα έχουμε το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας. Η προθεσμία αρχικά έληγε στις 25 Αυγούστου και δόθηκε παράταση προκειμένου να μπορέσουν να δηλώσουν συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατροί.

Μεγάλη είναι η αγωνία φυσικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με το πώς θα κινηθεί το ενδιαφέρον των γιατρών, καθώς όλο αυτό το διάστημα οι εκπρόσωποι των θεσμικών ιατρικών οργάνων κάνουν λόγο για μεγάλη πίεση και εκφοβισμό εκ μέρους της κυβέρνησης. Στον αντίποδα της ιατρικής κοινότητας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει πως «όσοι μιλούν για Βατερλώ (έχει μιλήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας) θα διαψευστούν», ενώ καλούν διαρκώς τους γιατρούς, και κυρίως τους νέους, να πουν ΝΑΙ στη μεταρρύθμιση, βάζοντας τέλος στην αιμορραγία της μετανάστευσης των επιστημόνων στο εξωτερικό.

«Όσον αφορά τις διαρροές που γίνονται στον Τύπο για δήθεν μηδαμινό ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, η απάντηση θα έρθει την ερχόμενη Παρασκευή που "κλείνει" η προκήρυξη. Κατανοούμε τους ευσεβείς πόθους κάποιων για "Βατερλώ" της μεταρρύθμισης, τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι θα διαψευστούν τον επόμενο μήνα με το άνοιγμα των πρώτων νέων δομών ΠΦΥ», ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας την Τετάρτη, αναφορικά με το μειωμένο –όπως γράφεται και ακούγεται από τους γιατρούς– ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των γιατρών, περίπου 500 αιτήσεις έχουν γίνει πανελλαδικά για τις 1.195 θέσεις ιατρών (956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 239 θέσεις παιδιάτρων) που πρέπει να στελεχώσουν τις 239 ΤΟΜΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), του μεγαλύτερου συλλόγου στη χώρα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί μόλις 77 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων στην περιοχή της Αθήνας.

Το θετικό αποτέλεσμα από την προκήρυξη θα αποτελέσει πάντως σε κάθε περίπτωση και ένα καλό «χαρτί» για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Έκθεση και θα έχει την ευκαιρία να κάνει αναφορά στον λόγο του για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ.

Αναφορικά με τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για θέσεις εργασίας που προσφέρουν «καθαρές» απολαβές που ξεπερνούν τα 1.600€, με καθεστώς μισθωτής εργασίας, τετραετή απασχόληση και εξασφαλισμένη τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών και μετά τη λήξη του 4ετούς προγράμματος.

«Προφανώς οι θέσεις στις ΤΟΜΥ προτάσσονται ως καλύτερη ευκαιρία συγκριτικά με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι αντίστοιχης αποζημίωσης. Η παρότρυνση, κυρίως σε νέους γιατρούς, για συμμετοχή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας ΠΦΥ δεν συνιστά εκφοβισμό των παλιών, αλλά κάλεσμα συμπόρευσης και πρόσκληση επιστροφής τους επιστήμονες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό» επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Υπ. Υγείας για στελέχωση ΤΟΜΥ: Θα διαψευστούν όσοι μιλούν για Βατερλώ - Κανένας εκφοβισμός



ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Η κυβέρνηση εκφοβίζει τους γιατρούς ενόψει της στελέχωσης των ΤΟΜΥ

ΙΣΑ: Καταρρέει ως Βατερλώ, η ΠΦΥ - Μόλις 53 θέσεις για κάλυψη 195 στην Αθήνα

Βαρδαρός: «Βήμα» διεύρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας οι ΤΟΜΥ