ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ανάγκη για το νέο ΕΣΥ, η Γ' Αξιολόγηση & το δημοσιονομικό στοίχημα του Ανδρέα Ξανθού

Την ανάγκη να σχεδιάσουμε το Σύστημα Υγείας και την προοπτική του πέραν του μνημονίου και πέραν της λιτότητας, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χθες, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τα αποτελέσματα της στελέχωσης των 239 ΤΟΜΥ.

Η ανάγκη για το νέο ΕΣΥ, η Γ' Αξιολόγηση & το δημοσιονομικό στοίχημα του Ανδρέα Ξανθού

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και μπορεί πράγματι, τα αποτελέσματα από πλευράς ενδιαφέροντος των γιατρών, να είναι ισχνά (καθώς έχουν δηλώσει μόλις 600 γιατροί σε σύνολο 1200 θέσεων) ο κ. Ξανθός όμως, δεν έχασε την ευκαιρία, να δώσει το δικό του πολιτικό στίγμα για την υγεία και την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας. Μία τοποθέτηση πέρα για πέρα πολιτική, η οποία είχε εμφανή σημάδια αλλαγής του λόγου του, μεστός και τεκμηριωμένος, αφήνοντας πίσω το φοβικό του παρελθόν, όταν μίλησε ξεκάθαρα για στήριξη της ΠΦΥ και από τον ιδιωτικό τομέα. Και χρησιμοποιώντας πολλές φορές, τον ΠΟΥ και την Διακήρυξη της Άλμα Άτα. Η Υγεία των πολιτών άλλωστε, είναι ένα βαθειά πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνικό, όπως υποστήριξε.

Ο εν λόγω σχεδιασμός του νέου ΕΣΥ και της αναδιοργάνωσής του, θα έχει επομένως τη σφραγίδα του κ. Ξανθού και ανυπομονούμε να δούμε το νέο εγχείρημα, ευελπιστώντας, να έχει μεγαλύτερη επιτυχία από αυτό της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ.

Η Γ' Αξιολόγηση

Μέχρι τότε πάντως, έχουμε την Τρίτη Αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν.

Η πρώτη συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, όπως τόνισε χθες ο κ. Ξανθός.

Ζητήθηκαν ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία, σημείωσε και πρόσθεσε: Ελέγχθηκε η πορεία υλοποίησης ορισμένων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η πρωτοβάθμια, όπως είναι η κεντρικοποίηση των προμηθειών με την νέα Εθνική Αρχή, την ΕΚΑΠΗ. Όπως είναι το θέμα του Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας όπου το υπουργείο Υγείας, έχει ετοιμάσει ρύθμιση η οποία θα βγει αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση, και αφορά στην επιτροπή του Οργανισμού και στα κριτήριά της. Στην ουσία θα είναι ο μετασχηματισμός της σημερινής επιτροπής Θετικής Λίστας, που θα μετεξελιχθεί σε επιτροπή, η οποία όμως, θα έχει πολύ πιο επιστημονική συγκρότηση, αναφορικά με τα κριτήρια αξιολόγησης και έγκρισης αποζημίωσης για ένα φάρμακο. Τα κριτήρια αυτά, θα είναι κυρίως με βάση την θεραπευτική προστιθέμενη αξία, την κλινική αποτελεσματικότητα.

Το μεγάλο αγκάθι του δημοσιονομικού

Νομίζω ότι αναγνωρίζετε ότι έχουν γίνει βήματα. Αυτή είναι μια γενική αίσθηση. Το αγκάθι, επιτρέψτε μου να πω, όπως συνήθως και όπως πάντα, είναι το θέμα το δημοσιονομικό. Η δημοσιονομική πτυχή, ανέφερε στην συνέχεια ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε:

«Άρα το ζήτημα είναι κατά πόσον οι δαπάνες, είτε αυτές αφορούν την φαρμακευτική δαπάνη, την εξωνοσοκομειακή και την νοσοκομειακή, είτε αφορούν τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, κατά πόσον είναι εντός των στόχων, κατά πόσον υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα συγκράτησης και ελέγχου της δαπάνης αυτής, κατά πόσον τηρείται ο στόχος.

Εμείς είμαστε σε μια φάση που όντως θεωρούμε ότι το σύστημα υγείας έχει πλέον, με βάση του δημοσιονομικούς περιορισμούς, μια πολύ οριακή χρηματοδότηση. Είμαστε σε μια φάση που έχουμε ανοίξει το σύστημα υγείας. Έχουμε διευκολύνει την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών, την συνταγογράφηση τους, την ένταξη τους σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, την πλήρη κάλυψη ακόμα και για ακριβές θεραπείες, για ακριβές νοσηλείες και λοιπά.

Κάνουμε προσπάθειες μέσα από την κεντρικοποίηση των προμηθειών, μέσα από την αλλαγή των συμβάσεων, την μετατροπή, δηλαδή, των παλαιών συμβάσεων με τα ιδιωτικά συνεργεία για τις υπηρεσίες, που τώρα μετατρέπονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίες, να πετύχουμε επίσης εξοικονομήσεις».

Το παράδειγμα του νοσ. Ιωαννίνων

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, λέγοντας, πως είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα το οποίο έδωσε πριν από λίγες μέρες το εν λόγω νοσοκομείο, όπου μόνο από τις μετατροπή των συμβάσεων αυτών στον χώρο της καθαριότητας έχει μια εξοικονόμηση 530.000 ευρώ ετησίως. Γίνονται λοιπόν τεράστιες προσπάθειες και νοικοκυρέματος του συστήματος, οι οποίες μας βοηθούν, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο δαπανών να μπορέσουμε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες. Αυτό είναι το στοίχημα.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται αναδιοργάνωση του ΕΣΥ δια χειρός Ανδρέα Ξανθού



Ξανθός: Σε άμεση λειτουργία 75 ΤΟΜΥ - Και νέα προκήρυξη - Και εδώ αιτία το brain drain