ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Ιδρύονται κέντρα & δομές φροντίδας σε όλη τη χώρα

Νέες δομές στήριξης και φροντίδας ατόμων με άνοια ιδρύονται σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάιμερ.  

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Ιδρύονται κέντρα & δομές φροντίδας σε όλη τη χώρα

Αυτό ανακοίνωσε ο Γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε η Eταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε την ίδρυση 8 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, 6 Ιατρείων Μνήμης σε Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, 5 μονάδες φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου (hospices), καθώς και την υλοποίηση 10 προγραμμάτων διασύνδεσης με τους ΟΤΑ.

Από την πλευρά της η επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά ανέφερε ότι «το 2017 ξεκινά επίσης η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, του πιο ισχυρού εργαλείου για την αντιμετώπιση της νόσου και της κάλυψης των αναγκών των ασθενών σε εθνικό επίπεδο - στην εκπόνηση του οποίου είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε. Σήμερα είμαστε εδώ ανανεωμένοι, με νέα δυναμική για να συνεχίσουμε το έργο μας ακόμη πιο αποτελεσματικά στα επόμενα χρόνια».

Στην ίδια ενημερωτική συνάντηση ο Νίκος Σκαρμέας, αν. καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), αναφορικά με την εκτίμηση του επιπολασμού (συχνότητας) της άνοιας στον ελληνικό πληθυσμό. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη για την άνοια στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα αυτά πολύ σημαντικά για το σχεδιασμό δράσεων διαχείρισης της νόσου σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη. Παράλληλα, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη φινλανδική μελέτη FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability), η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία) διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου. «Ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού και ανάλογα θα αυξηθεί η επιβάρυνση της νόσου σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Για αυτόν το λόγο, η διεύρυνσή των γνώσεών μας για την πρόληψη της άνοιας είναι εξαιρετικά σημαντική και μελέτες όπως αυτή αποτελούν ορόσημα στην προσπάθειά μας για τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση της νόσου» δήλωσε ο κ. Σκαρμέας.

Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, παρουσίασε το έργο και τη νέα εταιρική ταυτότητα της Εταιρείας.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θα πραγματοποιήσει στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη».

Διαβάστε ακόμη:

Στάδια ύπνου: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Νοητική ενδυνάμωση: e-ασκήσεις μειώνουν κατά 46% τον κίνδυνο άνοιας!