ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΙΝΑΠ: Οι γιατροί θέλουν μια ΠΦΥ σωστά δομημένη και με επαρκή χρηματοδότηση

Οι γιατροί θα στηρίξουν μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα έχει δομηθεί σωστά, που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας και δεν θα είναι βιαστικά στημένη και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

ΕΙΝΑΠ: Οι γιατροί θέλουν μια ΠΦΥ σωστά δομημένη και με επαρκή χρηματοδότηση

Τα παραπάνω αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών –Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), με αφορμή τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υππουργείου Υγείας, αναφορικά με τη στελέχωση των 239 ΤΟΜΥ, οι οποίες Μονάδες ωστόσο που θα δημιουργηθούν αρχικά, είναι 75.

Να θυμίσουμε, πως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, επικαλέστηκε την μετανάστευση των γιατρών, ως βασική αιτία που δεν δήλωσε Ναι στη Μεταρρύθμση της ΠΦΥ ο ιατρικός κόσμος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, μόλις 600 γιατροί για την κάλυψη 1.200 θέσεων στις ΤΟΜΥ έκαναν αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τη μικρότερη συμμετοχή να παρατηρείται στη στελέχωση των ΤΟΜΥ της επαρχίας και των νησιών. Αντίθετα, χιλιάδες νοσηλευτών, διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωση του υπενθυμίζει ότι είχε επισημάνει το πρόβλημα με την στελέχωση των ΤΟΜΥ και κατά την Ένωση η «αποτυχία» αυτή οφείλεται στα εξής βασικά σημεία:

- Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ προκαλεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά από τα δύο χρόνια.

- Στις περισσότερες περιοχές δεν υπάρχουν έτοιμες δομές για να υποδεχτούν τις ΤΟΜΥ.

- Τα οικονομικά κίνητρα δεν είναι επαρκή για τους γιατρούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

- Το επιστημονικό τους έργο θα είναι περιορισμένο.

Ως εκ τούτου, η ΕΙΝΑΠ προτείνει ως βασικούς άξονες για μια επιτυχημένης ΠΦΥ, τα παρακάτω:

- ‘Εξ ολοκλήρου κρατική χρηματοδότηση, με προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού.

- Ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα (υψηλότερους μισθούς, παροχή στέγασης / σίτισης).

- Στελέχωση των ΤΟΜΥ από περισσότερες ειδικότητες.

- Σωστή οργάνωση και συγκρότηση των δομών ΠΦΥ, με 24ωρη λειτουργία.

Η ΕΙΝΑΠ θεωρεί ότι οι γιατροί θα στηρίξουν μια ΠΦΥ που θα έχει δομηθεί σωστά, που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας και δεν θα είναι βιαστικά στημένη και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Σε άμεση λειτουργία 75 ΤΟΜΥ - Και νέα προκήρυξη - Και εδώ αιτία το brain drain