ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσηλευτές: Μέχρι τέλος του έτους ψηφίζονται οι ρυθμίσεις - Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με Ξανθό

Νοσηλευτές: Μέχρι τέλος του έτους ψηφίζονται οι ρυθμίσεις - Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με Ξανθό

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ψηφιστούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τους Νοσηλευτές, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου νομοσχεδίου θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σήμερα Παρασκευή στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κλάδου.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η ρύθμιση για τον ενιαίο κλάδο νοσηλευτικής δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση απαξίωση τίτλων σπουδών ή υποβάθμιση πτυχίων, αλλά αποτύπωση μιας πραγματικότητας καθημερινής συνεργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ δεν υπήρχε πρόθεση παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία και πρότεινε την συμφωνημένη ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών προκειμένου να προετοιμαστεί η διενέργεια τους με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΝΕ, με θέμα συζήτησης το προσχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων για το νοσηλευτικό κλάδο και την εκπροσώπηση του, που πρόσφατα αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας ( ΕΝΕ), ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης και την ομαλή διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών για νέα Διοίκηση.

Ο υπουργός επέμεινε ότι είναι ισχυρή πολιτική βούληση του Υπουργείου να προχωρήσουν και να νομοθετηθούν, προφανώς μετά από συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι δύο βασικές αλλαγές:

1. το θέμα του ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτές κατηγορίες με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα, και

2. το θέμα της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της ΕΝΕ με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και την οργάνωση των τμημάτων της ανά περιφερειακή ενότητα, παίρνοντας υπ΄ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τη βιωσιμότητα του νέου οργανωτικού μοντέλου αλλά κυρίως την ανάγκη ανοικτής, συμμετοχικής και αυθεντικότερης εκπροσώπησης όλων των νοσηλευτών.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε πρόθεση παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία και πρότεινε την συμφωνημένη ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών προκειμένου να προετοιμαστεί η διενέργεια τους με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Η αντιπροσωπεία της ΕΝΕ δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στις εκλογές και ότι η νέα Διοίκηση θα συνεργαστεί με το Υπουργείο για την τελική διαμόρφωση του ν/σ, αποδεχόμενη ότι θα τεθεί αντικειμενικά θέμα επανάληψης των αρχαιρεσιών εντός του 2018 για την εναρμόνιση των οργάνων της ΕΝΕ με το νέο πλαίσιο που θα έχει ψηφιστεί.

Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε επίσης ότι η ρύθμιση για τον ενιαίο κλάδο νοσηλευτικής δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση απαξίωση τίτλων σπουδών ή υποβάθμιση πτυχίων, αλλά αποτύπωση μιας πραγματικότητας καθημερινής συνεργασίας στα δημόσια νοσοκομεία χιλιάδων εργαζομένων διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης με στόχο την παροχή της καλύτερης δυνατής νοσηλευτικής φροντίδας. Η ρύθμιση αυτή ενισχύει το κλίμα αλληλεγγύης, αναγνώρισης ρόλων και εργασιακής ασφάλειας στη νοσηλευτική υπηρεσία και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των νοσηλευτικών υπηρεσιών, που με πολύ κόπο και κάτω από συνθήκες εργασιακής και μισθολογικής πίεσης προσφέρονται σήμερα στο ΕΣΥ.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Υγείας, τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη θεσμικού διαλόγου ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τους φορείς εκπροσώπησης του νοσηλευτικού κλάδου, και ιδιαίτερα το ΕΣΑΝ (Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής), και δεσμεύτηκε να κληθούν σύντομα όλοι μαζί σε ανοικτή συζήτηση για το προς ψήφιση ν/σ και για τα υπόλοιπα κλαδικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Να σημειώσουμε, ότι όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα έχουν πάρει θέση για το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζουν διχαστικό, ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κων. Μπαργιώτας, έχει επισημάνει πως ανατρέπεται πλήρως, η διοικητική σταθερότητα του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη:

Οι νοσηλευτές σε 24ωρη απεργία - Το διχαστικό σ/ν & οι αιχμές σε ΠΟΕΔΗΝ

BEST OF NETWORK