ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΝΔ: Καταγγελίες για κακοδιαχείριση και «κυνήγι μαγισσών» στο Π.Γ.Ν. Πατρών

Την επάρκεια της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών αμφισβητεί η Νέα Δημοκρατία, με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές και επικεφαλής του Τομέα Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας.

ΝΔ: Καταγγελίες για κακοδιαχείριση και «κυνήγι μαγισσών» στο Π.Γ.Ν. Πατρών

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) έχει απασχολήσει τα τελευταία 2,5 χρόνια αρκετές φορές τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και σε πανελλαδικό επίπεδο έχει καταχωρηθεί με αρνητικό πρόσημο κυρίως λόγω των σοβαρών ελλείψεων που αντιμετωπίζει, υποστηρίζουν οι δύο βουλευτές και τονίζουν ότι το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, δεν έχει δώσει απαντήσεις.

«Σύμφωνα με καταγγελίες, μέχρι και στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου υπάρχουν πολλά αδέσποτα που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Επίσης, ο εξοπλισμός του νοσοκομείου είναι σε άθλια κατάσταση αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε σεντόνια, στρώματα ή σε βασικά αναλώσιμα καθώς και μη αποδοτική λειτουργία των κλιματιστικών κατά τους θερινούς μήνες, των οποίων η προμήθεια πραγματοποιήθηκε τέλη Αυγούστου. Επιπλέον, εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση του διοικητή προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα κλοπών όπου αποφάσισε το κλείσιμο όλων των εισόδων στο νοσοκομείο με κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των ασθενών και των συνοδών τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης - απόφαση για την οποία αφαιρέθηκε, έστω και προσωρινά, η άδεια πυροπροστασίας του νοσοκομείου από την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία. Μάλιστα παρά τις σχετικές συστάσεις η διοίκηση επέμεινε στις αποφάσεις της γεγονός που καταγράφηκε σε δημόσια συνέντευξη.

Ακόμη, πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι ελλείψεις σε προσωπικό φαίνονται στη μεγάλη λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο ή για μία μαστογραφία ή ακόμη και μεταφορές στην Αθήνα αφού έκλεισε η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική. Και ο διοικητής δήλωνε δημόσια ότι η διοίκηση απομάκρυνε τον υπεύθυνο γιατρό χωρίς να "λογαριάζει" το κόστος για την τοπική κοινωνία. Επίσης, δεν ήταν και λίγα τα δημοσιεύματα αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε μέρη του νοσοκομείου όπως για παράδειγμα στην αίθουσα αναμονής για χημειοθεραπείες» αναφέρουν οι δύο βουλευτές στην ερώτησή τους.

Επιπλέον, οι κύριοι Οικονόμου και Φωτήλας αναφέρονται σε «καταγγελίες και για στελέχη του νοσοκομείου που λειτουργούν κατά παράβαση του εσωτερικού κανονισμού του νοσοκομείου, του σχετικού οργανογράμματος αλλά και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Σοβαρά ερωτηματικά έχει εγείρει και η ενοικίαση των καταστημάτων εντός του νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο υπογράφηκαν οι συμβάσεις καθώς και το σχετικό αντίτιμο που θα πρέπει να αποδίδεται.

Ο διοικητής του νοσοκομείου όμως αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου και την εξασφάλιση κονδυλίων, σύμφωνα με καταγγελίες, έχει ξεκινήσει ένα "κυνήγι μαγισσών" προς συνδικαλιστές, παρεμβαίνοντας καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, επαναφέροντας ποινές του μακρινού παρελθόντος. Τα παραπάνω περιστατικά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη δεδομένου ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων σε Πανελλαδικό επίπεδο και να συνυπολογιστεί σε αυτήν και η εικόνα που έχει αποκτήσει η τοπική κοινωνία» καταλήγουν.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό, εάν θα υπάρξουν εξελίξεις αντικατάστασης του διοικητή, καθώς και με ποιο τρόπο ενοικιάστηκαν τα καταστήματα εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και έναντι ποιου αντιτίμου.