ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αξιολόγηση ιατρικής τεχνολογίας: Η εικονική πραγματικότητα & το παράδοξο των ψηφιακών μαστογράφων

Ψηλά στην ατζέντα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και των επιχειρήσεων, έχει εισέλθει για τα καλά πλέον το θέμα της Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας, ωστόσο με καθυστέρηση πολλών ετών.

Αξιολόγηση ιατρικής τεχνολογίας: Η εικονική πραγματικότητα & το παράδοξο των ψηφιακών μαστογράφων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι της αγοράς των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αλλά και εμπειρογνώμονες, τονίζουν πως στην Ελλάδα δυστυχώς, βιώνουμε στο θέμα αυτό, μία εικονική πραγματικότητα και όχι μία αυξημένη πραγματικότητα. Η Ελλάδα και κυρίως οι Έλληνες ασθενείς, έχουν ανάγκη την καινοτομία αλλά το ζητούμενο είναι πότε αυτή θα έρθει και με ποιο τόπο θα μπορέσει το σύστημα να την αποζημιώσει, ώστε όλοι να είναι ωφελημένοι.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίστηκε στη διάρκεια του χθεσινού 3ου συνεδρίου MedTech, ότι ένα πολύτιμο δώρο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κινδυνεύει να αχρηστευθεί. Μιλάμε για τους 6 ψηφιακούς μαστογράφους, αξίας 120.000 ευρώ ο καθένας (και με κόστος συντήρησης 23.000 ευρώ το χρόνο) αντί να εγκατασταθούν σε μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία, ετοιμάζονται να εγκατασταθούν σε Μονάδες ΠΕΔΥ, οι οποίες ωστόσο, δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό (αλλά και την ανάλογη εκπαίδευση) για να αξιοποιηθούν.

Αυτό τόνισε ο Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, προσθέτοντας τα εξής: Όταν μεγάλα νοσηλευτήρια της Αττικής, όπως Λαϊκό, Αττικόν, Αραιταίειο, Γενικό Κρατικό και ΝΙΜΙΤΣ, νοσοκομεία αιχμής δεν διαθέτουν ψηφιακό μαστογράφο, πως είναι δυνατόν να διαθέτει μία μονάδα ΠΕΔΥ των Καλυβίων;

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης επισκέπτης καθηγητής Imperial College London UK Πάνος Βάρδας ανέφερε, ότι οι εξελίξεις στο θέμα της τεχνολογίας είναι δραματικές. Οι γιατροί θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με το artificial intelligence, το οποίο θα διαλύσει σχεδόν τα πάντα στην Ιατρική. Και ακριβώς η νέα αυτή τακτική, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, εάν είναι συνήγορος, προστάτης ή εχθρός του ιατρικού σώματος.

Ο κ. Βάρδας παρότρυνε επίσης τους σύνεδρους, να μελετήσουν το μοντέλο της Τσεχίας και της Πορτογαλίας αναφορικά με την Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, σημειώνοντας πως και οι δύο χώρες είναι πολύ πιο σοβαρές από την Ελλάδα, με την Τσεχία, να έχει υλοποιήσει σημαντικά βήματα.

Τέλος ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας, αναπληρωτής Πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επισκέπτης καθηγητής στην Ιατρική σχολή πανεπιστημίου Αθηνών Κυριάκος Σουλιώτης αναφερόμενος στο θέμα της Αξιολόγησης, υποστήριξε ότι το πρώτο που πρέπει να αξιολογηθεί, είναι οι ανάγκες του κόσμου και κυρίως των χρονίων πασχόντων, το δημογραφικό κλπ, και στη συνέχεια η Ιατρική Τεχνολογία. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην υγεία, έχουν γίνει στο όνομα των μειοδοτικών διαγωνισμών, υπογράμμισε, προσθέτοντας, πως είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των ασθενών στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας. Παρόλα αυτά όμως, είναι λυπηρό το γεγονός, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο cluster των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως στο θέμα αυτό.

Διαβάστε ακόμη:

3ο MedTech: Ισχυρές ενστάσεις για το νέο σύστημα Προμηθειών



ΣΕΙΒ: Το κλειδί στο σύστημα υγείας η καινοτομία, το Διατιμητήριο όμως την ακυρώνει