ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΕΑ: Κεντρικοποιείται το σύστημα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας από την 1η Νοεμβρίου

ΕΚΕΑ: Κεντρικοποιείται το σύστημα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας από την 1η Νοεμβρίου

Αλλάζει το καθεστώς της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας από την 1η Νοεμβρίου, με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η οποία εκδόθηκε έπειτα από σχετικό έγγραφο του ΕΚΕΑ.

Ειδικότερα, οι εξορμήσεις και οι δράσεις για Εθελοντική Αιμοδοσία, θα γίνονται πλέον σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και μετά από συνεργασία με τους παλαιούς και νέους συλλόγους αιμοδοτών. Το σύστημα δηλαδή κεντρικοποιείται.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως υπάρχει ανάγκη για κεντρική οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, με τρόπο που να διασφαλίζεται η επάρκεια αίματος σε ολόκληρο το σύστημα και σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Για τους νέους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών θα ισχύουν τα εξής:

Από την 1η Noεμβρίου, κάθε σύλλογος που δημιουργείται, θα διέπεται από νέο καθεστώς σε ό,τι αφορά τις εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας.

Θα οργανώνει τη συχνότητα και την εποχιακή κατανομή των εξορμήσεων αυτών, έπειτα από συνεννόηση και σε στενή συνεργασία με το ΕΚΕΑ, το οποίο και θα ρυθμίζει τη διασύνδεσή του με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας.
Οι αιμοδότες των συγκεκριμένων συλλόγων, αποκτούν τη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα του εθελοντή, στην οποία καταχωρούνται οι μονάδες που έχουν προσφέρει και μέσω αυτής εξυπηρετούνται από οποιαδήποτε υπηρεσία αιμοδοσίας της χώρας επιθυμούν.

Οι σύλλογοι ενημερώνονται μέσω του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών (ΕΜΑ) για τις μονάδες αίματος που έχουν συγκεντρωθεί, αποτιμώντας με αυτόν τον τρόπο την αποδοτικότητα ή μη των ενεργειών τους και αποκτούν τα εργαλεία ενημέρωσης των μελών τους.

Όσο για τους αιμοδοτικούς συλλόγους που λειτουργούν με το παλαιό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ, αυτοί θα περάσουν στο νέο ενιαίο καθεστώς λειτουργίας το 2018. Όσοι σύλλογοι αιμοδοτών δραστηριοποιούνται ήδη και δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ, έχουν δυνατότητα εγγραφής με το παλαιό καθεστώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, μετά το πέρας της οποίας εγγράφονται με το νέο καθεστώς.

Για αιτήματα και διευκρινίσεις επί του νέου καθεστώτος λειτουργίας, οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα μπορούν να απευθύνονται απευθείας στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΕΑ: Η Ελλάδα είναι διεθνώς η πρώτη χώρα στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό

 

ΕΙΝΑΠ: Να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που είναι κλειστές τα τελευταία χρόνια

Στην Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία και η υπόθεση του εργοστασίου Πλάσματος

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen