ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΕΑ: Η Ελλάδα είναι διεθνώς η πρώτη χώρα στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό

ΕΚΕΑ: Η Ελλάδα είναι διεθνώς η πρώτη χώρα στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό

Απάντηση στις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών για ελλείψεις αίματος σε δημόσια νοσοκομεία δίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

«Οι ελλείψεις σε αίμα κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα αιμοδοσίας σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα μας.

Το ΕΚΕΑ, που έχει την ευθύνη για την αυτάρκεια της χώρας σε αίμα, έχει δραστηριοποιηθεί ήδη από τα μέσα Ιουνίου ώστε να προλάβουμε τις ελλείψεις των θερινών μηνών και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας, αφού αποτιμήσουμε και τον Αύγουστο» επισημαίνει το Κέντρο και συνεχίζει:

«Είναι τουλάχιστον θλιβερό η ΕΙΝΑΠ, η μεγαλύτερη ένωση νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, να προχωρεί σε δημόσιες δηλώσεις-καταγγελίες που αίρουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στην αιμοδοσία της χώρας, ενώ συγχρόνως προσβάλλουν τον εθελοντή αιμοδότη».

Τα πραγματικά στοιχεία αναφορικά με τη διαθεσιμότητα αίματος, σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, έχουν ως εξής:

- Η Ελλάδα το 2016 συνέλεξε 580.000 μονάδες αίματος και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η πρώτη χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό (58,8 μονάδες ανά 1000 κατοίκους).

- Οι εθελοντές αιμοδότες είναι 350.000 και από αυτούς συλλέγεται το 58% του αίματος.

- Σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους του ΠΟΥ (εθελοντές % πληθυσμού, συλλεγόμενες μονάδες >5% πληθυσμού, συλλογή >37 μονάδες /1.000 κατοίκους), η χώρα όφειλε να είναι παραπάνω από αυτάρκης σε αίμα.

- Κανένα τακτικό χειρουργείο δεν αναβλήθηκε στον Ευαγγελισμό, όπως ενημέρωσε η Αιμοδοσία και η Διοικήτρια του νοσοκομείου, οι δε εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποτέλεσαν παράδειγμα, προσερχόμενοι μαζικά να αιμοδοτήσουν μέσα στον Αύγουστο.

- Οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων Πατησίων και ΙΚΑ Πειραιώς συνέλεγαν 8.600 μονάδες ετησίως, δηλαδή η συνεισφορά τους στη συλλογή της χώρας ήταν αμελητέα (1,4%).

«Το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ επιχειρούν τα τελευταία δύο χρόνια την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας σε Εθνικό Σύστημα Αίματος με κεντρική συλλογή, έλεγχο, επεξεργασία και παρακολούθηση αναγκών και αποθεμάτων που θα δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Η ΕΙΝΑΠ, αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τη βελτίωση του Συστήματος Υγείας και της Αιμοδοσίας της χώρας, θα έπρεπε να αναρωτηθεί :

- γιατί η χώρα με τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό εμφανίζει διαχρονικά ελλείψεις,

- γιατί η χώρα μας έχει ακόμα 36% δότες αντικατάστασης, ενώ η Ευρώπη έχει 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες,

- γιατί η το ΕΚΕΑ, που ιδρύθηκε το 2005 στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης, απέκτησε ουσιαστική λειτουργία από τον Ιούλιο του 2015 και οργανισμό τον Αύγουστο του 2016,

- γιατί η χώρα μας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων στην Ευρώπη (58,6/1.000 κατοίκους) και δεν έχει εφαρμοστεί στα νοσοκομεία μας η Διαχείριση του Αίματος της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς για λελογισμένη χρήση των μεταγγίσεων;

Η εύλογη στάση του μεγαλύτερου σωματείου γιατρών της χώρας θα ήταν να στηρίξει το εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συστήματος Αιμοδοσίας, υπηρεσίας που αποτελεί τον ερειστικό ιστό της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αντί να το λοιδορεί για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους και μάλιστα χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία» καταλήγει το ΕΚΕΑ.

Σχετικό θέμα:

ΕΙΝΑΠ: Να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που είναι κλειστές τα τελευταία χρόνια

BEST OF NETWORK