Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε καφέ πριν δώσουμε αίμα
Η κατανάλωση καφέ πριν από την αιμοδοσία, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του αίματος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη αυξάνει την ευαισθησία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε βλάβες κατά την αποθήκευση του αίματος και μειώνει την αύξηση της αιμοσφαιρίνης στους λήπτες μετά τη μετάγγιση.
Επιπλέον, παρατηρήθηκαν αυξημένα σημάδια αιμόλυσης στους ασθενείς που έλαβαν καφεΐνη μέσω μεταγγίσεων. Η αιμόλυση είναι η διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από περισσότερους από 13.000 Αμερικανούς αιμοδότες και διαπίστωσαν ότι οι επιδράσεις ήταν πιο έντονες σε δότες και λήπτες που φέρουν παραλλαγές στο γονίδιο ADORA2B, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων υπό χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.
Παρόλο που η καφεΐνη μπορεί να διευκολύνει τη λήψη αίματος αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, οι ήπιες διουρητικές της ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Οι ερευνητές προτείνουν αποχή από καφεΐνη πριν από την αιμοδοσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αίματος.
Τα ευρήματα εξηγούν επίσης τον τρόπο που η καφεΐνη ενισχύει την αθλητική απόδοση: μπλοκάρει τον υποδοχέα ADORA2B και αναστέλλει το ένζυμο G6PD, αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες και προάγοντας προσαρμογές κατά τη σωματική άσκηση.
Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν βελτιωμένη αντοχή στην άσκηση σε πειραματικά μοντέλα με ανεπάρκεια G6PD, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση μεταξύ αιματολογίας και φυσιολογίας της άσκησης.
«Η κατανόηση των επιδράσεων της καφεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να βελτιώσει τόσο την πρακτική αιμοδοσίας όσο και την αντίληψή μας για την ανθρώπινη φυσιολογία», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Angelo D’Alessandro.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Haematologica.