ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Προκλητική & εκβιαστική η ενέργεια της Roche - Δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς

Ξανθός: Προκλητική & εκβιαστική η ενέργεια της Roche - Δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς

Δριμύ κατηγορώ στη φαρμακευτική ROCHE εξαπολύει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, για την απόφαση της εταιρείας να βγάλει εκτός θετικής λίστας, ένα καινοτόμο φάρμακό της που αφορά σε θεραπεία για το μελάνωμα.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει μάλιστα την απόφαση αυτή, ως προκλητική, απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους πολίτες, ότι «θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη».

Τονίζει ακόμη, πως η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Υγείας έχει ως εξής:

«Η ROCHE, μια Ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση αποσύροντας από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC, ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων ( επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα) που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης.

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ήδη το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός. Διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη».

Να σημειώσουμε ότι το Cotellic (cobimetinib) της Roche, συμπεριλήφθηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 ωστόσο τέθηκε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης (για τα καινοτόμα φάρμακα) τον Μάϊο του 2017. «Το μέτρο της υποχρεωτικής έκπτωσης 25% τέθηκε σε εφαρμογή απροειδοποίητα, ενόσω η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη», τονίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Το εν λόγω φάρμακο, το λαμβάνουν περίπου 30 ασθενείς στην Ελλάδα και η λιανική τιμή του αγγίζει τα 5.777 ευρώ.

Σχολιάζοντας τους λόγους που την ωθούν να λάβει αυτή την απόφαση, η Roche, ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή τηςς:

«Ο λόγος που το καινοτόμο αυτό φάρμακο βγαίνει εκτός Θετικής λίστας, είναι το αναδρομικό τέλος 25% που καλείται να πληρώσει η Roche (όπως όλες οι εταιρείες για τα καινοτόμα σκευάσματά τους), κάτι που της είναι δυσβάστακτο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, καθώς η τιμή του φαρμάκου, μειώνεται κατά 40% - χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback – και κατά 50% αν περιληφθεί και το clawback. Το γεγονός αυτό, που καθιστά τη διάθεσή του υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης και μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη, αναφέρει η διοίκηση της φαρμακευτικής εταιρείας και προσθέτει: «Η απόφαση αυτή ελήφθη με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας προς τους ασθενείς. Είναι μια απόφαση που αναγκαστήκαμε να πάρουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα τώρα και στο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη:

Η Roche αποσύρει ογκολογικό φάρμακο για το μελάνωμα από τη θετική λίστα

 

Τρύφων: Να ασχοληθούμε τώρα με την ανάπτυξη - Όχι άλλη τιμωρία της φαρμακοβιομηχανίας

Clawback & rebate: Οι αριθμοί σοκάρουν - Ποσό 1,3 δισ. ευρώ θα πληρώσει φέτος η φαρμακοβιομηχανία

BEST OF NETWORK