ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οικονόμου & Φωτήλας: Αποδυναμώνονται δραματικά οι Μονάδες Υγείας

Στο ζήτημα της αποδυνάμωσης των μονάδων υγείας τη στιγμή που οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται προκειμένου να στελεχωθούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι τομεάρχες Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Οικονόμου & Φωτήλας: Αποδυναμώνονται δραματικά οι Μονάδες Υγείας

Με το υπάρχων προσωπικό στις μονάδες υγείας, οι βάρδιες δε μπορούν να πραγματοποιηθούν, αναφέρουν οι βουλευτές και προσθέτουν: Ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά οδηγώντας το ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό στην εργασιακή εξουθένωση και τον κίνδυνο του λάθους. Επιβαρυμένη είναι και η ψυχολογία του προσωπικού αφού η κούραση πλέον δεν τους επιτρέπει να λειτουργούν αποδοτικά. Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποιος είναι ο συνολικός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού που έχει αποσπαστεί στις ΥΠΕ, ποιος ο ακριβής αριθμός του προσωπικού που εργάζεται στις ΥΠΕ και ποια είναι η ποσοστιαία μεταβολή του αριθμού των κλινών ανά νοσηλευτικό ίδρυμα από το 2015 έως σήμερα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ:

«Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Αποδυνάμωση των μονάδων υγείας ώστε να στελεχωθούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ);

Με την αρ. πρωτ. 5632/25.05.2016 ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα αναφορικά με τη μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από το ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια – ερώτηση για την οποία ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση – τέθηκε το ζήτημα της αποδυνάμωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τη στιγμή που οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό διαρκώς αυξάνονται.

Επιπλέον, πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Αχαΐας, στηλιτεύουν τη μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού προς τμήματα νοσοκομείων, τα οποία ακόμα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το εναπομείναν ελλιπές προσωπικό. Ακόμη και με το υπάρχων προσωπικό, οι βάρδιες δε μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά οδηγώντας το ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό στην εργασιακή εξουθένωση και τον κίνδυνο του λάθους. Επιβαρυμένη είναι και η ψυχολογία του προσωπικού αφού η κούραση πλέον δεν τους επιτρέπει να λειτουργούν αποδοτικά. Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει χωρίς ρεπό, με τις βάρδιες και πάλι να μην βγαίνουν και νοσοκομεία να συμπτύσσουν τμήματα με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες.

Επειδή η ανάγκη για νοσηλευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα Νοσοκομεία της Επικράτειας είναι μεγαλύτερη από ποτέ

Επειδή το Υπουργείο θα πρέπει να μεριμνά και να εξασφαλίζει ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό του στον κλάδο της υγείας στο πλαίσιο του εφικτού δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών

Επειδή οι διαρθρωτικές αλλαγές περιλαμβάνουν και τον χώρο της υγείας

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού που έχει αποσπαστεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες σε επίπεδο επικράτειας; Πώς κατανέμεται αυτό ανά ειδικότητα και ανά νοσηλευτικό ίδρυμα; Έχουν καταγραφεί περιστατικά αποδυνάμωσης μονάδας υγείας προκειμένου να στελεχωθεί συγκεκριμένη Υγειονομική Περιφέρεια; Παρακαλούμε όπως δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

2. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων (μονίμων και απεσπασμένων) που αυτή τη στιγμή εργάζονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες σε επίπεδο επικράτειας; Σε ποιο ποσοστό είναι καλυμμένες οι οργανικές θέσεις των Υγειονομικών Περιφερειών; Παρακαλούμε όπως δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

3. Ποια είναι η ποσοστιαία μεταβολή του αριθμού των κλινών ανά νοσηλευτικό ίδρυμα από το 2015 έως σήμερα; Σε ποιο βαθμό έχει παίξει ρόλο η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού για αυτή τη μεταβολή; Παρακαλούμε όπως δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

Διαβάστε ακόμη:

Ν. Δημοκρατία: Στο πλευρό των παρόχων υγείας για το θέμα του συμψηφισμού του clawback

Οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς υπαίθρου στις άγονες περιοχές - Αναλυτικά οι 78 θέσεις ανά ΥΠΕ

Ξανθός: Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ ξεκινά από τα Ιωάννινα - Στηρίζει όλη η τοπική κοινωνία