ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον ιό HIV/AIDS

Με «εξωγήινους», «καλύτερους πελάτες», «σκούφιες» και «γίδες» έχει διανθιστεί η αντιπαράθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με τον βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Ιάσονα Φωτήλα, σχετικά με την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον ποσοτικό προσδιορισμό του ιού HIV/AIDS.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον ιό HIV/AIDS

Ο κ. Φωτήλας, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο για το «πραγματικό σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ», καθώς το 2015 «ματαιώθηκε καθόλα νόμιμος, σχεδόν ολοκληρωμένος, ανοιχτός, διεθνής διαγωνισμός. Και όχι μόνο δεν προκηρύχτηκε νέος, όπως ζητούσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ παρέλαβε αντιδραστήρια χωρίς να τα πληρώσει από τη SIEMENS, δηλαδή της έκανε μια έμμεση "απευθείας ανάθεση", αφού η εταιρεία τούς έχει κάνει αγωγή και για αδικαιολόγητο πλουτισμό». Χαρακτήρισε δε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως τους «καλύτερους πελάτες της SIEMENS» (δείτε αναλυτικά το σχετικό θέμα εδώ).

«Προφανώς η σκιά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέφτει πολύ βαριά πάνω στη σκιώδη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η υγρασία του σκιερού περιβάλλοντος να επηρεάζει την πνευματική διαύγεια των στελεχών της, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι εξωγήινοι του Υμηττού, οι τροχονομίες σε ρέματα και εσχάτως η καταγγελία του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, κυρίου Φωτήλα, στη Βουλή, για διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη Siemens. Βγάλ’ τη σκούφια σου και βάρα μας, λέει ο θυμόσοφος λαός κύριε Φωτήλα» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η υπόθεση έχει ως εξής: «Στις 15 Φεβρουαρίου 2012, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και προεδρίας κυρίας Κρεμαστινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την «προμήθεια αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων για τον ποσοτικό προσδιορισμό του ιού HIV-AIDS με συνοδό εξοπλισμό» με κριτήριο κατακύρωσης "την πλέον συμφέρουσα προσφορά" και προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.000.000 € ανά έτος + ΦΠΑ. (ΑΔΑ: ΒΟΖ2469ΗΜΛ-Υ7Γ). Ο διαγωνισμός προέβλεπε:

- Διάρκεια σύμβασης: Ένα (1) έτος με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης.

Και αφορούσε:

- 15.000 εξετάσεις ανίχνευσης ΗIV (μέτρηση ιικού φορτίου)/έτος

- 1.800 εξετάσεις ανίχνευσης αντοχής σε HIV-1 αντιρετροϊκά φάρμακα/έτος

- Μίσθωση συνοδού εξοπλισμού συνολικά 60.000 ευρώ για ένα έτος!

Όλες οι υποψήφιες εταιρείες προσέβαλαν με διαδοχικές ενστάσεις τις άλλες υποψήφιες. Μία, μάλιστα, εξ αυτών διεκδίκησε τη δικαίωσή της έως τον Άρειο Πάγο. Αναπόφευκτα, η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων και το διάστημα μέχρις ότου τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επίπονα και χρονοβόρα, ξεπερνώντας τα τρία χρόνια».

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έτη αυτά προμηθευόταν αντιδραστήρια από όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η SIEMENS. Όμως, επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ αδυνατούσε να αποζημιώσει τις προμηθεύτριες εταιρείες, εκείνες καθυστερούσαν να εκτελέσουν τις παραγγελίες και να παραδίδουν αντιδραστήρια στα Κέντρα Αναφοράς AIDS. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρείες τον Ιανουάριο του 2015 ανέρχονταν σε 5.654.978 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

- ΑΝΤΙΣΕΛ – 1.415.828 €

- SIEMENS – 931.803 €

- SAFEBLOOD – BIOANALYTICA 3.307.347 €

Έτσι, στη συνεδρίαση της 9η Ιουνίου 2015, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει την ακύρωση του παραπάνω διαγωνισμού, δεδομένου ότι τα οικονομικά δεδομένα, συνεπεία και της οικονομικής κρίσης που διέρχετο η χώρα εν μέσω μνημονίων, είχαν αλλάξει και, επομένως, τα οικονομικά κριτήρια του διαγωνισμού είχαν καταστεί πλέον ανεφάρμοστα μετά την πάροδο τριών ετών από την κήρυξή του. Άλλωστε, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης (άρθρο 4.1), οι προσφερόμενες τιμές των εταιρειών θα τις δέσμευαν μόλις για 180 ημέρες (έστω κι αν προβλεπόταν μια παράταση) από την επομένη του διαγωνισμού, συνεπώς τα τρία χρόνια ξεπερνούσαν κάθε αναμενόμενο όριο.

Επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν είχε προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών κι επομένως ουδεμία σκοπιμότητα υπήρχε υπέρ ή εις βάρος κάποιας εταιρείας με την ακύρωση του διαγωνισμού. Επίσης, η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν επιβεβλημένη γιατί δεν τηρούνταν πλέον οι προσφερόμενες τεχνικές προδιαγραφές».

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2015. «Η παραπάνω διαδικασία προμήθειας από όλες τις εταιρείες σταμάτησε το καλοκαίρι του 2016, ενώ στη συνέχεια συνάφθηκαν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Κέντρων Αναφοράς AIDS, οι οποίες προβλέπουν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα προμηθεύεται από αυτά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ τα αντιδραστήρια θα τα προμηθεύονται τα Κέντρα Αναφοράς.

Στο μεσοδιάστημα με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 02/11/2016, αποπληρώθηκαν προς τις τρεις προμηθεύτριες εταιρείες ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 3.341.489 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί τα χρέη σχεδόν στο σύνολό τους».

Ο Παύλος Πολάκης καταλήγει ασκώντας σκληρή κριτική στη ΝΔ: «Πέρσι, λοιπόν, που τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ καθιστούσαν προβληματική την προμήθεια αντιδραστηρίων, η κριτική ήταν "γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια". Φέτος που αποπληρώθηκαν τα χρέη και η προμήθεια αντιδραστηρίων δεν γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά πέρασε στην ευθύνη των Κέντρων Αναφοράς AIDS, η λάσπη αφορά διαπλοκή Ξανθού-Πολάκη με τη Siemens. Στο κόμμα του κυρίου Μητσοτάκη δεν μιλάνε για Siemens, κύριε Φωτήλα. Η ντροπή αλλά και η γκάφα όλη δική σας, να επιβεβαιώνετε αυτά που καταγγέλλουμε και πραγματικά έγιναν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, παρουσιάζοντάς τα ως πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Μάλλον τα "πουλάκια" που σας τα κελαηδάνε είναι φάλτσα» ((δείτε αναλυτικά το σχετικό θέμα εδώ)).

«Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη και έχουν το θράσος να μιλάνε» απαντά σήμερα (15/12/2017) στον κ. Πολάκη, ο Ιάσονας Φωτήλας, ο οποίος εμμένει στις καταγγελίες του.

«Τα τρία χρόνια 2012-2015 το Υπουργείο παραδέχεται ότι οι προμήθειες γίνονταν από όλες τις εταιρείες. Το 2016 γίνονταν μόνο από τη SIEMENS. Το ΚΕΕΛΠΝΟ όμως έχει μπει από τον Δεκέμβριο του 2015 στο δημόσιο λογιστικό. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να προχωρεί πια σε απευθείας αναθέσεις έργου. Το αντίθετο όμως κάνει ακόμα. Κάνει δηλαδή έμμεσα "απευθείας ανάθεση" το 2016 και μάλιστα στη SIEMENS! Πάνω από 400.000 ευρώ "χορηγία" μόνο για ένα έτος στην εταιρεία λέει το Υπουργείο ότι πλήρωσαν στη SIEMENS οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης!» υποστηρίζει ο κ. Φωτήλας.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι «το Υπουργείο στην απάντησή του ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στα Κέντρα Αναφοράς για τις εξετάσεις για το AIDS λες και αυτά δεν είναι διασυνδεμένα με το ΚΕΕΛΠΝΟ! Οι διαστάσεις μάλιστα που έχουν λάβει οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια για εξετάσεις των οροθετικών αφορούν πλέον στο σύνολο των ανθρώπων αυτών, τόσο για νέες διαγνώσεις όσο και για την παρακολούθηση των ήδη διαγνωσμένων στις Μονάδες Λοιμώξεων. Τέτοιες ελλείψεις συμβαίνουν για πρώτη φορά και είναι αποκλειστική ευθύνη των υπουργών Υγείας κυρίων Ξανθού και Πολάκη».

«Είμαστε μόνο στην αρχή και ξαναλέω ότι η δικαιοσύνη έχει πολλή δουλειά μπροστά της» καταλήγει ο κ. Φωτήλας.

Πηγή: newsbomb.gr