ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπό κατάρρευση το Κέντρο Υγείας Αριδαίας - Χωρίς γιατρούς, χωρίς θέρμανση, χωρίς υλικά

Υπό κατάρευση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Αριδαίας που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών. 

Υπό κατάρρευση το Κέντρο Υγείας Αριδαίας - Χωρίς γιατρούς, χωρίς θέρμανση, χωρίς υλικά

Παρότι σε αριθμό εξυπηρέτησης ασθενών το εν λόγω Κέντρο Υγείας είναι στα τρία πρώτα Κέντρα Υγείας στην Κεντρική Μακεδονία, αποψιλώνεται από ιατρούς με συνεχείς μετακινήσεις, σχολιάζει με νόημα η ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή, στέλνοντας το μήνυμα, ότι «η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι μάλλον εμβαλωματική και όχι εμβληματική».

Μάλιστα τα στελέχη της Ομοσπονδίας, με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργό στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Ευόσμου στα μέσα Δεκεμβρίου, προτείνουν να μπορέσει να σταθεί στο ύψος του πρώτα το Κέντρο Υγείας Αριδαίας και στη συνέχεια ο κ. Αλέξης Τσίπρας να το εγκιανιάσει εκ νέου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

«Με βάση τα λεγόμενα της Κυβέρνησης η Πρωτοβάθμια περίθαλψη υποτίθεται ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε πρόσφατα και εγκαινίασε για πέμπτη φορά το Κέντρο Υγείας Εύοσμου.
Θα έπρεπε οι επιτελείς του να τον πάνε λίγο μακρύτερα από τον Εύοσμο στο Νομό Πέλλας.
Στην Αριδαία υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο της Έδεσσας και εξυπηρετεί 30 - 40.000 πληθυσμό. Εξυπηρετεί απομακρυσμένα χωριά με δύσκολη πρόσβαση που βρίσκονται 1 ώρα απόσταση από το Κέντρο Υγείας και χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τα λουτρά ΜΠΟΖΑΡ.

Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι και κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών. Το Κέντρο Υγείας είναι υπό κατάρρευση. Παρότι σε αριθμό εξυπηρέτησης ασθενών είναι στα τρία πρώτα Κέντρα Υγείας στην Κεντρική Μακεδονία, αποψιλώνεται από Ιατρούς με συνεχείς μετακινήσεις. Οι γιατροί του μετακινούνται σε άλλα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία και κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Έδεσσας λόγω έλλειψης γιατρών του εν’ λόγω Νοσοκομείου. Η εφημερία του Κέντρου Υγείας, καλύπτεται από δύο γιατρούς μόνο.

Μεγάλη έλλειψη υλικών λόγω περικοπών. Εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικού υλικού, δεν πραγματοποιούνται αλλαγές, περιποίηση τραυμάτων, τοποθέτηση γύψου, συρραφή και άλλες Ιατρικές και Νοσηλευτικές πράξεις. Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ελλείψεις καλύπτονται από δωρεές.

Θέρμανση και ψύξη ανύπαρκτη. Παραμονές Πρωτοχρονιάς χάλασε ο καυστήρας και με την συνδρομή των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, επισκευάστηκε. Χαλασμένα με διαρροές τα θερμαντικά σώματα, χαλασμένα κλιματιστικά. Κτιριακή υποδομή, υδραυλικά διαλυμένα. Ανεπαρκείς φωτισμός. Διάλυση.

Δεν λειτουργεί το Μικροβιολογικό εργαστήριο λόγω έλλειψης μηχανημάτων και αντιδραστήρων. Πηγαίνουν οι ασθενείς στους Ιδιώτες. Ο χώρος που στεγάζεται το Ακτινολογικό εργαστήριο είναι εγκαταλειμμένος, το τηλεφωνικό Κέντρο κατεστραμμένο και υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας των έκακτων περιστατικών.

Ακόμη: Αδυναμία συνταγογράφησης λόγω απαρχαιωμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πενιχρή καθαριότητα.

Το Σωματείο Εργαζομένων με υπόμνημά του συνεχώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Φωνή βοώντος στην εμβαλωματική και όχι εμβληματική όπως λέει η Κυβέρνηση μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Προτείνουμε να επιλυθούν τα προβλήματα το Κέντρου Υγείας Αριδαίας και τότε ας το ξαναεγκαινιάσει ο κος Τσίπρας».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Παγκόσμια Πρωτοτυπία - Καρδιολόγος τοποθετήθηκε σε Πνευμονολογική Κλινική του ΕΣΥ

Ξανθός: Οι πολίτες θα εμπιστευτούν την ΠΦΥ γιατί χτυπά τις ανισότητες - Δεν είναι εργαλείο λιτότητας

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την Τοπική Μονάδα Υγείας Ευόσμου