ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ιδρύει γραφείο στην Αθήνα - Έπεσαν οι υπογραφές

Υπεγράφη σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στη Γενεύη, η συμφωνία για την ίδρυση Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ιδρύει γραφείο στην Αθήνα - Έπεσαν οι υπογραφές

Πρόκειται για ένα σημαντικό νέο για τη χώρα μας αναμφισβήτητα, το οποίο της δίνει πλέον έναν αέρα σταθερότητας και αξιοπιστίας σε υγειονομικά θέματα. Θεωρείται δε, ότι η εμπειρία της Ελλάδας σε ζητήματα κάλυψης και περίθαλψης προσφύγων και ευάλωτων πληθυσμών γενικότερα, θα μπορέσουν να ενισχύσουν την τεχνογνωσία του Π.Ο.Υ.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κος Ιωάννης Μπασκόζος και η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, Δρ Zsuzsanna Jakab.

Με τη συμφωνία αυτή, η συνεργασία του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και του Γραφείου του Π.Ο.Υ. Ευρώπης αναβαθμίζεται σημαντικά, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας η οποία αναφέρει ακόμη τα εξής:

«Η τεχνογνωσία του Π.Ο.Υ. στην εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών δημόσιας υγείας στις πολιτικές καθολικής κάλυψης με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας είναι σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στο σχεδιασμό, στη νομοθέτηση και στην υλοποίηση των πολιτικών υγείας στη χώρα μας. Η δημιουργία του γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα θα ενισχύσει και θα αναβαθμίσει αυτή τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα παρά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας και διεθνούς επιτροπίας, υπό τη σημερινή Κυβέρνηση, έχει προχωρήσει και εφαρμόσει αποφασιστικά μέτρα στην κατεύθυνση της καθολικής κάλυψης υγείας στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία της Ελλάδας και οι πρότυπες πρακτικές της για κάλυψη των αναγκών υγείας προσφύγων, μεταναστών κι άλλων ευάλωτων ομάδων μπορούν να ενισχύσουν την τεχνογνωσία του Π.Ο.Υ. τη συναντίληψη και τις κοινές δράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο .

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και το υψηλό επίπεδο συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για αυξημένο ρόλο του γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή και με διευρυμένο θεματικό περιεχόμενο».

Διαβάστε ακόμη:

Όλες οι εξελίξεις στην ηλεκτρονική υγεία διά στόματος Μπασκόζου

Ξανθός για προσφυγικό: Και τώρα, συστηματική διϋπουργική συνεργασία - Έρχονται & νέες προσλήψεις

Ξανθός: 100 ΤΟΜΥ στο α' εξάμηνο - Σε διαβούλευση ο νέος Οργανισμός για το ΚΕΕΛΠΝΟ