ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Η ΠΦΥ σε αδιέξοδο, οι ΤΟΜΥ καρκινοβατούν & οι γιατροί περιφρονούνται

Το εγχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στηλιτεύει ο Κώστας Μπαργιώτας Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Υπεύθυνος του τομέα υγείας, σημειώνοντας πως «η ΠΦΥ βρίσκεται σε αδιέξοδο, οι ΤοΜΥ καρκινοβατούν χωρίς χρηματοδότηση και γιατρούς και οι οι ίδιοι οι γιατροί περιφρονούνται».

Μπαργιώτας: Η ΠΦΥ σε αδιέξοδο, οι ΤΟΜΥ καρκινοβατούν & οι γιατροί περιφρονούνται

Η κυβέρνηση, δέσμια χρεοκοπημένων ιδεολογημάτων, αδυνατεί να σχεδιάσει και να οργανώσει ένα ρεαλιστικό ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ και εξακολουθεί να περιφρονεί τους γιατρούς, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής και συνεχίζει:

«Με την προκήρυξη για συμβάσεις οικογενειακών γιατρών επιχειρεί να εκβιάσει ουσιαστικά τους γιατρούς με ένα καθεστώς που δεν ικανοποιεί στοιχειωδώς τους επαγγελματίες, αλλά κυρίως αδυνατεί να εγγυηθεί την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων. Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο μόνος της στόχος για το 2018 είναι η περικοπή του κόστους και έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να περιορίσει τις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα μέσω της ανάπτυξης των ΤοΜΥ και ενός δικτύου συμβασιούχων ιδιωτών οικογενειακών γιατρών που θα περιορίσουν την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ειδικούς γιατρούς και εξετάσεις. Έχει ήδη ενσωματώσει περικοπές 600 εκατ. ευρώ από την υγεία στον προϋπολογισμό. Η τακτική της εξαρθρώνει ουσιαστικά και το ατελές, υφιστάμενο δίκτυο. Οι μεν ΤοΜΥ καρκινοβατούν χωρίς χρηματοδότηση και γιατρούς. Το ίδιο φαίνεται πως θα γίνει και με τις συμβάσεις. Με τέτοιους όρους δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα θα είναι η μετακύλιση του κόστους στην τσέπη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων που πληρώνουν πολλά χωρίς να έχουν καλύψεις υγείας».

Και καταλήγει ο κ. Μπαργιώτας:

«Πιστεύουμε σε ένα σύστημα ενιαίο με καθολική κάλυψη των ασθενών σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Αυτό προϋποθέτει την αξιοποίηση κρατικών και ιδιωτικών δομών αξιοκρατικά, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες, χωρίς «μεροληψίες» και αναχρονισμούς στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης που εισήγαγε η ίδρυση του ΕΟΠΠΥ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση εγκαινιάζοντας θνησιγενείς «μεταρρυθμίσεις» σπαταλά πολύτιμους πόρους και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα χωρίς να λύνει κανένα».

Διαβάστε ακόμη:Οικονόμου: Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, σοβιετικού τύπου επινόημα

Εγκαινιάστηκε η πρώτη ΤΟΜΥ στη Λάρισα - Σε λειτουργία 10 Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα

Ξανθός: 100 ΤΟΜΥ στο α' εξάμηνο - Σε διαβούλευση ο νέος Οργανισμός για το ΚΕΕΛΠΝΟ