ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λουράντος: Έρχονται και άλλες αποκαλύψεις τύπου Novartis

Την εκτίμηση πως θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις τύπου Novartis και για άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, εκφράζει ο Κωνσταντίνος Λουράντος.

Λουράντος: Έρχονται και άλλες αποκαλύψεις τύπου Novartis

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) ανέφερε τη Δευτέρα πως δύο ακόμη επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.

Άφησε μάλιστα αιχμές κατά γιατρών, λέγοντας πως –από την καθημερινή του ενασχόληση– μπορεί να αντιληφθεί πόσοι συνταγογραφούν συστηματικά φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών.

Σε σχετική ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Λουράντος περιγράφει την εμπειρία που είχε ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) την περίοδο 2006–2010.

Πρόκειται για τα εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1, για τα οποία είχε γίνει εκστρατεία μαζικής κάλυψης του πληθυσμού:

«Ο τότε υπουργός Υγείας είχε προβεί στην εισαγωγή μιας πρώτης δόσης του πρωτοεμφανιζόμενου εμβολίου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

Ήταν τότε που όλα τα ΜΜΕ είχαν επιδοθεί σε μια απίστευτη διαφήμιση για τον απαραίτητο εμβολιασμό κατά του ιού, που θα προφύλασσε τους πολίτες από τον θάνατο!

Ήταν τότε που ακόμα και υπουργοί ή βουλευτές πήγαιναν με... χαρά να κάνουν το εμβόλιο στα νοσοκομεία (υπό τις τηλεοπτικές πάντα κάμερες) για να πείσουν τους Έλληνες πολίτες για την αναγκαιότητά του.

Ήταν τότε που μιλούσαν για ένα εμβόλιο που δεν είχε επαρκώς τεσταριστεί και που αρκετοί δεν πίστευαν στην αναγκαιότητά του.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός έδωσε εντολή για την προμήθεια και μιας δεύτερης μεγάλης ποσότητας, ώστε να... εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, όταν φαινόταν πλέον καθαρά η απροθυμία του κόσμου παρά τις προσπάθειες των ΜΜΕ.

Τότε, ως πρόεδρος του ΙΦΕΤ είχα πει ένα τεράστιο "όχι" στην προμήθεια των εμβολίων, φέρνοντας το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο.

Το ΔΣ, όμως, του ΙΦΕΤ μειοψηφώντας εμού και της κυρίας Αγγέλου, ως μέλος του ΔΣ, με ψήφους 7 έναντι 2, αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις εντολές του υπουργού Υγείας, πράγμα που με οδήγησε σε παραίτηση».

Ο κ. Λουράντος αναφέρεται και στις έντονες απειλές που είχαν απευθύνει οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τις τότε τεράστιες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων τους:

«Απειλές που έφθασαν μέχρι την απόσυρση από την κυκλοφορία. Οι οποίες, όμως, ουδέποτε υλοποιήθηκαν, για να παραμείνει η απορία μου που ουδέποτε επίσης απαντήθηκε:

Εφόσον τα φάρμακα εξακολουθούσαν να παραμένουν στην αγορά με την μισή τιμή τους, δεν θα έπρεπε να απολογηθούν όσοι είχαν υπογράψει τις προηγούμενες... τεράστιες τιμές στο τότε υπουργείο Εμπορίου;».