ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Από τις ΤΟΜΥ ξεκινά η πιλοτική χρήση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ξεκινά να εφαρμόζεται σταδιακά στις Τοπικές Ομάδες Υγείας από το ερχόμενο δεκαπενθήμερο, προκειμένου να αναδειχθούν τα σημεία που χρειάζονται βελτιώσεις, ώστε να είναι χρηστικός στους θεράποντες γιατρούς, αλλά και να διασφαλίζει παράλληλα τους ασθενείς.

Από τις ΤΟΜΥ ξεκινά η πιλοτική χρήση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας

Η πρώτη συνάντηση για ενημέρωση σχετικά με την επικείμενη εφαρμογή, έγινε την Τρίτη μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΗΔΙΚΑ Τάσου Τάγαρη, του γενικού γραμματέα της Ένωσης Γενικών Γιατρών Βαγ. Φραγκούλη και στελεχών του υπουργείου Υγείας και της Ένωσης Γενικών Γιατρών.

Κατά την συνάντηση έγινε παρουσίαση live της εφαρμογής, προκειμένου οι εκπρόσωποι των γιατρών να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, να δουν τις απαιτήσεις, αλλά και τη χρηστικότητά του, ώστε πολύ σύντομα, ο θεράπων γιατρός να μπορεί να έχει μια εικόνα για την συνολική κατάσταση του ασθενή, από τη διαδρομή του μέσα στο σύστημα υγείας.

Πέραν των τυπικών στοιχείων που πρέπει να αναγράφονται στο σύστημα (ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο και πιθανώς διαγνωσμένες παθήσεις) στον ηλεκτρονικό φάκελο, είναι εμφανές σε ποιούς γιατρούς έχει απευθυνθεί ο ασφαλισμένος, τι πράξεις έχουν συνταγογραφηθεί και ποιες έχουν γίνει και πότε, τα αποτελέσματά τους κλπ. Σημαντικό σημείο μάλιστα αποτελεί η συγκατάθεση του ασθενή στην πρόσβαση του γιατρού στα στοιχεία του φακέλου υγείας του. Η συγκατάθεση δίνεται ηλεκτρονικά και επιβεβαιώνεται από το σύστημα.

Παρόλα αυτά, από το χειρισμό του προγράμματος, διαπιστώθηκε πως χρειάζεται σειρά βελτιώσεων, προκειμένου να εμφανίζεται άμεσα η κατάσταση του ασθενή, χωρίς πρόσθετες και πολύπλοκες αναζητήσεις από τον θεράποντα γιατρό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος είναι έτοιμος για εφαρμογή και οι όποιες αλλαγές, θα εντάσσονται σταδιακά, καθώς εξασφαλίσθηκε ήδη διετής επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τη βελτίωσή του ώστε να πάρει καταληκτική μορφή.

Και οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι το σημαντικό στην παρούσα φάση, είναι ότι για πρώτη φορά διαπιστώνεται διάθεση συνεργασίας ώστε να διευκολύνονται τόσο οι γιατροί που θα χειρίζονται τη συγκεκριμένη εφαρμογή, όσο και οι ασθενείς και η πολιτεία για την καλύτερη διαχείριση της ΠΦΥ, αλλά και για την εξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων για την άσκηση πολιτικής υγείας και διαχείριση του κόστους της περίθαλψης.

Καθώς σταδιακά τίθενται σε λειτουργία οι νέες ΤΟΜΥ, οι πρώτες εφαρμογές του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα γίνουν:

- Στην 3η ΥΠΕ στις μονάδες Νικόπολης, Αμπελοκήπων, Κατερίνης και Κορδελιού Ευόσμου

- Στην 5η ΥΠΕ στις μονάδες Άμφισσας, Αγριάς και Ν. Ιωνίας Βόλου και Αγ. Γεωργίου Λάρισας

- Στην 6η ΥΠΕ στην 1η ΤΟΜΥ Ναυπλίου και

- Στην 7η ΥΠΕ στις μονάδες 1η Ηρακλείου «Αντ. Κουτής», 2η Ηρακλείου (Αλικαρνασσού) και Χερσονήσου, την 1η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου, την ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου και την 1η και 2η ΤΟΜΥ Χανίων.

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ τα οφέλη από τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, για το σύστημα περίθαλψης, είναι:

- βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών

- δημιουργία βάσεων δεδομένων με «ζωντανά» και μετρήσιμα data για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων

- μείωση της γραφειοκρατίας και περιστολή δαπανών

- υποστήριξη ελεγκτικών μηχανισμών μέσω άμεσου καθολικού και όχι δειγματοληπτικού ελέγχου των δεδομένων

- άμεση πρόσβαση σε αναφορές Διοικητικής Πληροφόρησης που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και συνεισφέρουν στη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη στρατηγικής

Αντίστοιχα, τα οφέλη για τον ασφαλισμένο περιλαμβάνουν:

- διαφάνεια, ενημέρωση και οικονομία στις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος

- διαχρονική ηλεκτρονική καταγραφή πληροφοριών για την ασφάλιση και υγεία του πολίτη

- απλούστευση διαδικασιών με ταυτόχρονη μείωση απαιτούμενου χρόνου και κόστους μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών (κλείσιμο ραντεβού, ενημερωτικά συντάξεων, πληρωμή εισφορών, ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα…)

- δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στα ασφαλιστικά και ιατρικά του δεδομένα.