ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ευαγγελισμός: Χωρίς γιατρούς εργασίας, τεχνικούς ασφαλείας & με κλειστά χειρουργεία

Έκκληση να παραστούν δυναμικά και μαχητικά στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου σήμερα Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, με στόχο να συζητηθούν επί τάπητος όλα τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. 

Ευαγγελισμός: Χωρίς γιατρούς εργασίας, τεχνικούς ασφαλείας & με κλειστά χειρουργεία

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, οι ελλείψεις προσωπικού χτυπούν κόκκινο, και η ασφάλεια πάει περίπατο. Δεν υπάρχουν ειδικότερα, γιατροί εργασίας & τεχνικοί ασφαλείας, ενώ δεν καταγράφεται πουθενά ο επαγγελματικός κίνδυνος και οι επαγγελματικές ασθένειες, τονίζει με έμφαση το Σωματείο, σημειώνοντας ακόμη, ότι «Την ίδια ώρα αμφισβητείται απ’την κυβέρνηση ακόμη και το ψίχουλο του ανθυγιεινού επιδόματος. Πρόσφατα νομοθέτησαν τη συζήτηση για τα ΒΑΕ «από μηδενική βάση», καθώς στοχεύουν να κόψουν κι όχι να εντάξουν νέους κλάδους».

Ένα άλλο σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα, είναι το γεγονός, ότι παραμένουν κλειστές 10 αίθουσες χειρουργείων, κλειστές αίθουσες 2ου αιμοδυναμικού και ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων και νευροχειρουργημένων λόγω έλλειψης και προσωπικού και εξοπλισμού, ενώ κενό γράμμα παραμένει η πολυδιαφημισμένη «λίστα χειρουργείου»

«Τα προβλήματα είναι τεράστια και θα οξύνονται όσο μένουμε αδρανείς, όσο μας κοιμίζουν οι υποσχέσεις και μας καθηλώνει ο φόβος. Άλλωστε, ΠΟΤΕ δεν υπήρξαν «από μηχανής θεοί» παρά μόνο στο αρχαίο δράμα», τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΣΑΚ Ευαγγελισμού και συνεχίζει:

Μειώσεις μισθών μέχρι 50%

- ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ 35-55% στους γιατρούς και 28-50% στο υπόλοιπο προσωπικό, τα τελευταία 7 χρόνια κι ενώ συνεχίζουν να καυχώνται για …αυξήσεις!!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ δραματική μείωση χρηματοδότησης του Νοσοκομείου. Πχ το 2017 με δυσκολία καλύφθηκαν κάποιες μόνο από τις ανάγκες με 111 εκατ.ευρώ (με πρόσθετη επιχορήγηση) και το 2018 προβλέπονται μόνο 92 εκατ.ευρώ! Οι δαπάνες για φάρμακα ήταν 38,5 εκ. € και το 2018 προβλέπονται 31!

- Οι ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ μόνιμου προσωπικού έχουν χτυπήσει κόκκινο. Ακόμα και με τον πετσοκομμένο οργανισμό του 2012 – όπου εν μία νυκτί εξαφάνισαν εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις - οι κενές ξεπερνούν τις 800.

Αποχωρήσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας

Πάνω από 400 νοσηλευτές, 120 γιατροί ειδικοί του ΕΣΥ, κοντά 70 ειδικευόμενοι, 80 τεχνικοί, 150 διοικητικοί και τεχνολόγοι κ.ο.κ. Τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας ανά εργαζόμενο μπορεί να είναι από μερικές δεκάδες έως εκατοντάδες. Οι διπλοβάρδιες σε νοσηλευτικό, τραπεζοκόμους κι η απλήρωτη υπερεργασία σε άλλους κλάδους πάει σύννεφο. Παρά τα μεγάλα λόγια περί «συνεχών προσλήψεων» στον Ευαγγελισμό από τις 64 προκηρύξεις κύρια νοσηλευτικού μέσω ΑΣΕΠ (απ’το Δεκέμβρη του 2016), δεν έχει διοριστεί μετά από 15 μήνες ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ενώ το ίδιο διάστημα ΕΦΥΓΑΝ ΠΟΛΛΟΙ!

- Επί της ουσίας, η όποια μικρή αναπλήρωση προσωπικού αφορά σε ελαστικές σχέσεις εργασίας. Συνολικά οι συμβασιούχοι κάθε είδους ξεπερνούν τους 600! Και αμείβονται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου! Έτσι προωθείται συστηματικά η απεμπλοκή του μισθολογικού & λειτουργικού κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό κι ευθύνη, αφού για να προσλάβεις προσωπικό και να αγοράσεις υλικά πρέπει να έχεις εξασφαλίσει «ίδια έσοδα». Έτσι ολοκληρώνουν την ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της υγείας.

- Οι συνάδελφοι των ελαστικών εργασιακών σχέσεων έρχονται να καλύψουν υπαρκτές, πάγιες και μάλιστα, ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ για τη στοιχειώδη λειτουργία του νοσοκομείου κι οι οποίοι βρίσκονται καθηλωμένοι απ’όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν σε μια χρόνια κατάσταση ομηρίας κι εμπαιγμού! Ήδη μάλιστα, κάτω από διάφορα αντικοινωνικά κι αντιεπιστημονικά επιχειρήματα περί «δεσμεύσεων», «ανακύκλωσης ανέργων», «ισότητας κι αξιοκρατίας στις κρίσεις» που στην ουσία εξυπηρετούν την αναπαραγωγή εξαρτήσεων κι υποταγής μπροστά και στα νέα ακόμη χειρότερα μέτρα που ετοιμάζουν.

Απολύσεις επικουρικών

- Ήδη ξεκίνησαν οι απολύσεις επικουρικών συναδέλφων και ως τις 31/12 θα έχουν συνολικά απολυθεί πάνω από 54 γιατροί και 30 άλλων ειδικοτήτων, ενώ σε ένα χρόνο από τώρα 70 συνάδελφοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ. Παρά τις μεγαλόστομες προπαγανδιστικές δηλώσεις περί «εκδίωξης των εργολάβων» αυτοί ζουν και βασιλεύουν εξακολουθώντας να κρατούν απλήρωτους και όμηρους τους πρώην (καθαριότητα) και νυν εργολαβικούς (σίτιση – φύλαξη). Απάντηση δεν υπάρχει καμιά τι θα γίνει με το τέλος του έτους, καθώς ακόμη κι η νέα τροπολογία που ψηφίστηκε.

Τα ράντζα μόνιμη αθλιότητα

- Ο όγκος δουλειάς συνεχίζει να αυξάνει σε γενικές και καθημερινές εφημερίες. Η «ταρίφα» εισαγωγών στις γενικές είναι 200-300, ενώ τα ράντζα είναι μια μόνιμη αθλιότητα στους ορόφους ακόμη και 3 μέρες μετά τη γενική εφημερία. Στο Ψυχιατρικό, οι απαράδεκτες κι απάνθρωπες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς έχουν μονιμοποιηθεί 20 χρόνια τώρα και παρά τα τραγικά συμβάντα (πυρκαγιές, φόνοι, ξυλοδαρμοί προσωπικού κλπ), αλλά και τις μηνύσεις που κατέθεσε το Σωματείο, η κατάσταση συγκαλύπτεται με ευθύνη Διοικήσεων και Κυβερνήσεων.

- Η γεωμετρικά αυξανόμενη ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ σ’όλους τους χώρους αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο τόσο σε νοσήματα φθοράς που θερίζουν το προσωπικό, ακόμη και σε αύξηση των θανάτων εν ενεργεία συναδέλφων!

- Η κατάσταση αυτή θέτει σοβαρά ερωτήματα για τους όρους ασφαλούς περίθαλψης και των ασθενών μας, καταλήγει το Σωματείο, επισημαίνοντας ακόμη, ότι «υπάρχουν κλειστές 10 αίθουσες χειρουργείων, κλειστές αίθουσες 2ου αιμοδυναμικού και ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων και νευροχειρουργημένων λόγω έλλειψης και προσωπικού και εξοπλισμού. Κενό γράμμα η πολυδιαφημισμένη «λίστα χειρουργείου». Ο εξοπλισμός απαρχαιωμένος – πλην εξαιρέσεων κι αυτές από την φοροαπαλλαγμένη «φιλανθρωπία» των εφοπλιστών».

Διαβάστε ακόμη:

ΟΕΝΓΕ: Η κυβέρνηση πετά στην ανεργία ένα αξιόμαχο δυναμικό, τους επικουρικούς

Έτος προκλήσεων & αγώνα και το 2018 για τους εργαζόμενους στον Ευαγγελισμό