ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πολάκης: Απάντηση στη συκοφαντία, το έργο που γίνεται στα νοσοκομεία

Πολάκης: Απάντηση στη συκοφαντία, το έργο που γίνεται στα νοσοκομεία

Οι εξελίξεις στα νοσοκομεία Κέρκυρας, Κιλκίς, Δυτικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Ηρακλείου, καθώς και στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν».

Νέα επεισόδια γράφτηκαν στη διαμάχη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, με αφορμή μια πρωτόδικη δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία ο κ. Πολάκης καλείται να καταβάλει 25.000 ευρώ στον κ. Γιαννάκο και την Ομοσπονδία για ηθική βλάβη. Τα σχόλια του κ. Πολάκη είχε πυροδοτήσει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την αύξηση των ενβδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ τα οποία αφορούσαν όμως την περίοδο 2012-2014 και όχι το 2016.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μετά τη χθεσινή, σε υψηλούς τόνους ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «σκουπίδια της ιστορίας», επιλέγει σήμερα (07/08/2018) να απαντήσει «στον ορυμαγδό της απαξίωσης, της κατασυκοφάντησης και της αήθους παραπλάνησης» με μια «συνοπτική σταχυολόγηση των όσων κάνουμε εμείς τις μέρες αυτές του Αυγούστου».

Σύμφωνα με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, οι τελευταίες εξελίξεις για τα έργα ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας είναι:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Εγκρίθηκε την 1η Αυγούστου 2018 η σκοπιμότητα για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2018 του Υπουργείου Υγείας, της προμήθειας ενός Σύγχρονου Νευροχειρουργικού Μικροσκοπίου συνολικού προϋπολογισμού 280.000 ευρώ για τις ανάγκες της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Την ίδια ώρα, στο ΠΓΝΙ υλοποιούνται δράσεις ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του ηλετρομηχανολογικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνολικού ύψους 2.645.500 ευρώ που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις υποδομές του και το αναδεικνύουν σε ένα πρότυπο Νοσοκομείο τριτοβάθμιου χαρακτήρα.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Μέχρι τις 10 Αυγούστου παραδίδονται 18 νέες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Μέχρι τέλος Αυγούστου παραδίδονται 2 πλήρη HD συστήματα βιντεο-λαπαροσκόπησης. Μέχρι 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραδοθούν ένας τομογράφος οπτικής συνοχής OCT και ένα νευροχειρουργικό μικροσκόπιο (μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η μετάθεση 1 Δ/ντή Νευροχειρουργού και η πρόσληψη 1 επικουρικού νευροχειρουργού). Μέχρι 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται η παράδοση 7 σκιαλυτικών λυχνιών με δορυφόρο τύπου led, καθώς και την ανάληψη εργασίας από 81 άτομα νοσηλευτικού-παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού.

ΠΟΛΙΟΥΔΟΒΑΡΔΕΙΟ ΠΕΡΙΦ. ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ: Με την ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καντάνου-Σελίνου την 1η Αυγούστου 2018, και έπειτα από την απόφαση Έγκρισης της Χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και την συμβολή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ξεκινά η διενέργεια του δημόσιου Διαγωνισμού για την υλοποίηση της μελέτης που αφορά στην ανακατασκευή του κτηρίου του Περιφερειακού Ιατρείου στην Παλαιόχωρα. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αναδειχτεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την περιοχή, που θα περιλαμβάνει σύγχρονα ιατρεία για το κοινό στο ισόγειο και χώρους διαμονής των ιατρών στον όροφο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Με αποφάσεις της 3ης Αυγούστου 2018 του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, εγκρίνονται: η σκοπιμότητα εκτέλεσης του έργου: «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της Παλαιάς Πτέρυγας και των Εξωτερικών Ιατρείων του Γ.Ν. Κοζάνης», προσεγγιστικού προϋπολογισμού 893.452,15 ευρώ, καθώς και η έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών ασθενοφόρου, για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα Πρεσπών του Φορέα Π.Φ.Υ. Κ.Υ. Φλώρινας, αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας). Να σημειωθεί ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση του παλαιού αξονικού στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης με την προμήθεια ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου, τη διάθεση ενός ψηφιακού μαστογράφου νέας γενιάς και πέντε καρεκλών αιμοκάθαρσης, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Από την δε επιπρόσθετη επιχορήγηση/χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας για τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας με άλλα 500.000 ευρώ, σύμφωνα με τις ανάγκες θα διατεθούν 90.000 ευρώ για το «Μποδοσάκειο», 90.000 ευρώ για το Νοσοκομείο Φλώρινας, 105.000 για το Νοσοκομείο Γρεβενών και 215.000 για το Νοσοκομείο Καστοριάς (γυναικολογικός υπέρηχος για τη μαιευτική κλινική, ουρολογικός πύργος και εύκαμπτο κυστεοσκόπιο για τα χειρουργεία της ουρολογικής και κλίβανος ατμού για το τμήμα αποστείρωσης).

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ: Με απόφαση (3-8-2018) του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκρίνεται από άποψη σκοπιμότητας η υλοποίηση του έργου: «Ανακατασκευή του χώρου των πλυντηρίων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς», αρμοδιότητας της 4ης Υ.ΠΕ. και με συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό 276.926,16 ευρώ.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»: Ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες η εγκατάσταση του νέου συστήματος παραγωγής υπερκαθαρού νερού για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου. Το νέο σύστημα που είναι ελληνικής κατασκευής, βασίζεται στην on line παραγωγή νερού μέσω διπλής αντίστροφης ώσμωσης, καλύπτει τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές (European Pharmacopoeia, ANSI/AAMI) και αποτελεί καινοτόμο σύστημα στην επεξεργασία νερού για παραγωγή και αραίωση διαλυμάτων αιμοκάθαρσης, καθώς είναι το πρώτο στην Ελλάδα που εφαρμόζει θερμική απολύμανση τόσο στις μονάδες αντίστροφης ώσμωσης όσο και στον βρόγχο διανομής, διασφαλίζοντας έτσι αρίστης ποιότητας νερό και τις καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς. Το σύστημα λειτουργεί πλέον υπό την ευθύνη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του «Βενιζέλειου», η οποία εκπόνησε και τη σχετική μελέτη, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε χωρίς να επηρεαστεί ούτε μια ημέρα το πρόγραμμα αιμοκαθάρσεων των ασθενών.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: «Από μια δημόσια συζήτηση που γίνεται τις μέρες αυτές στο νησί και που προκλήθηκε από πικρόχολα σχόλια της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ Κέρκυρας, τεκμαίρεται ότι σήμερα, παρά τις παραιτήσεις και αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, ο αριθμός των 101 ειδικευμένων ιατρών είναι ο μεγαλύτερος που είχε ποτέ στην ιστορία του το νοσοκομείο. Αναμένεται δε σύντομα η ολοκλήρωση των προσλήψεων σε επιπλέον 12 ειδικευμένους ιατρούς. Νέα τμήματα έχουν αναπτυχθεί όπως το τμήμα επειγόντων, στο οποίο εφημερεύουν μόνο ειδικευμένοι ιατροί κάθε μέρα, και όχι ειδικευόμενοι όπως παλιά. Νέες εξετάσεις πλέον έχουν τη δυνατότητα να γίνουν, σε σχέση με την κατάσταση προ διετίας (μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, ψηφιακές μαστογραφίες). Νέα μηχανήματα έχουν έρθει και λειτουργούν (καρδιολογικός υπέρηχος, σετ λαπαροσκοπικών επεμβάσεων κ.α.), ενώ άλλα είναι προ των πυλών (νέος αξονικός τομογράφος). Νέες λειτουργίες έχουν ενταχθεί στην καθημερινή χρήση εκσυγχρονίζοντας στην πράξη το νοσοκομείο και εξοικονομώντας πόρους για το νοσοκομείο (κατάργηση ακτινολογικών φιλμ), ενώ άλλες ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες (κατάργηση έγγραφης αλληλογραφίας πρωτοκόλλου).

Τέλος, σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες και σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, το «Ίδρυμα Ωνάση» στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την κυβέρνηση προκειμένου να επανενταχθεί το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στο δημόσιο σύστημα Υγείας προς όφελος του ελληνικού λαού, κατέθεσε ήδη σχετική προσφορά στην Τράπεζα Πειραιώς.

Πηγή: Newsbomb.gr