ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αποκατάσταση των αδικιών στην Υγεία ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα οι φυσικοθεραπευτές

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) με την οποία ζητά συνάντηση μαζί του, για την αποκατάσταση των στρεβλώσεων και των αδικιών που συνέβησαν στο χώρο της Υγείας, λόγω της επιβολής των μνημονιακών μέτρων.

Αποκατάσταση των αδικιών στην Υγεία ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα οι φυσικοθεραπευτές

Τα μέτρα αυτά από το 2010 έπληξαν ιδιαίτερα τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών, υποστηρίζει ο Σύλλογος. Ειδικότερα, τα ζητήματα που θέτει στον πρωθυπουργό αφορούν:

1. Στο μέτρο των κλειστών προϋπολογισμών στις δαπάνες υγείας. Το μέτρο έπληξε τον κλάδο των 2.500 ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών, καθώς η επιβολή αναγκαστικών επιστροφών (rebate και clawback) όσον αφορά τις αμοιβές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, είχε σαν αποτέλεσμα, όλα αυτά τα χρόνια, τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους των φυσικοθεραπευτών για τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο.

Οι φυσικοθεραπευτές από το 2013 εργάστηκαν δωρεάν για 5.333.333 συνεδρίες φυσικοθεραπείας και πρόσφεραν υπηρεσίες υγείας αξίας 80.000.000 ευρώ επίσης δωρεάν. Το αίτημα που διατυπώνουν αφορά στην παροχή φυσικοθεραπείας στον ελληνικό λαό σύμφωνα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων, που ανέρχονται στα 94.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ που θα ισχύσει από 01/10/2018, διευρύνονται οι κατηγορίες των παθήσεων που θα υποβάλλονται σε φυσικοθεραπεία.

2. Τη μη περίληψη του κλάδου των φυσικοθεραπευτών που εργάζονται στα Δημόσια Ιδρύματα της χώρας στους δικαιούχους καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας το 2012, παρόλο που ήταν δικαιούχοι του νοσοκομειακού επιδόματος που καταβαλλόταν μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο.

Όλοι οι διατελέσαντες μέχρι σήμερα Υπουργοί Υγείας αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος του ΠΣΦ και ήταν θετικοί στην άρση της αδικίας σε βάρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία φυσικοθεραπευτών και σύμφωνοι στην ανάγκη της απόδοσης της ισονομίας, για ίδια αμοιβή σε όμοιο έργο, κάτι που ορίζεται ρητά από το Σύνταγμα.

Ο ΠΣΦ θεωρεί αυτονόητη την αποκατάσταση της συγκεκριμένης αδικίας και την ένταξη των εργαζόμενων φυσικοθεραπευτών των Δημόσιων Ιδρυμάτων, στην Α΄ κατηγορία των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.