ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς η εκλογή Τραμπ αύξησε τους πρόωρους τοκετούς στη Νέα Υόρκη

Αξιοσημείωτη αύξηση των πρόωρων γεννήσεων στη Νέα Υόρκη μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, καταγράφει μελέτη του Χάρβαρντ.

Πώς η εκλογή Τραμπ αύξησε τους πρόωρους τοκετούς στη Νέα Υόρκη

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρεία, οι πρόωροι τοκετοί αυξήθηκαν στην ευρύτερη περιφέρεια της Νέας Υόρκης έως και 7,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Η αυξητική τάση αρχίζει να διαφαίνεται ήδη από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τράμπ.

Μάλιστα, στις ισπανόφωνες γυναίκες – κυρίως λατινικής και μεξικανικής καταγωγής που είχαν γεννηθεί εκτός Ηνωμένων Πολιτειών– η αύξηση έφτασε το 8,4%. Αντίθετα η συχνότητα πρόωρων τοκετών σε γυναίκες που είχαν γεννηθεί στη Νέα Υόρκη, δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες συμπεραίνουν πως η εκλογή Τράμπ και οι πολιτικές που εξήγγειλε και εφαρμόζει η νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου έχουν αυξήσει το κοινωνικό-πολιτικό στρες ιδιαίτερα στις μειονότητες και τους πληθυσμούς μεταναστών.

Εξάλλου, προηγούμενη διερεύνηση έχει δείξει πως οι πρόωροι τοκετοί αυξάνονται σε περιόδους κοινωνικής / πολιτικής αστάθειας ή ύστερα από μείζονα γεγονότα. Για παράδειγμα, οι πρόωρες γεννήσεις είχαν σημειώσει αύξηση μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους δίδυμους πύργους.

Οι ερευνητές προτείνουν ενίσχυση των προγραμμάτων στήριξης για τους ευάλωτους πληθυσμούς και πιο συστηματική καταγραφή δεικτών δημόσιας Υγείας.

Πηγή: Harvard T.H. Chan School of Public Health