ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του φαρμάκου: 85 δισ. ευρώ η επιβάρυνση στον τομέα της Υγείας

Περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη όλων των υπουργών Υγείας για την υπόθεση του φαρμάκου, προτείνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά τους που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. 

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του φαρμάκου: 85 δισ. ευρώ η επιβάρυνση στον τομέα της Υγείας

Στο 88 σελίδων πόρισμα γίνεται λόγος για «σκοτεινά σημεία» που πρέπει να ερευνηθούν εξονυχιστικά και για εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2006-2009. Όπως αναφέρουν από 1.278 εκατ. ευρώ το 2000, η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύεται στα 5.108 εκατ. ευρώ το 2009.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι πρέπει:

α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ,ΓΛΚ,ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΟΡΚΩΤΟΙ κλπ) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων με συνακόλουθή βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον “κλειδάριθμο” με τον οποίο “ανοίγουν” οι τιμές των φαρμάκων στις Ευρωπαϊκές Χώρες

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στην φαρμακευτική δαπάνη.

Πηγή: Newsbomb