ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Α.Ξανθός: Δεν υπάρχει grexit στα καινοτόμα φάρμακα

Διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα, παρείχε μεταξύ άλλων την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Α.Ξανθός: Δεν υπάρχει grexit στα καινοτόμα φάρμακα

Συζητώντας με ασθενείς κατά τη διάρκεια του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών ο υπουργός ανέφερε ότι «θέλουμε οι 70 νέες καινοτόμες δραστικές ουσίες που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη να αξιολογηθούν επιστημονικά και να αποζημιώνονται και στη χώρα μας. Δεν επιβεβαιώνεται κανένα σενάριο περί Grexit στα καινοτόμα φάρμακα. Ακόμα και για τα φάρμακα που βγήκαν εκτός θετικής λίστας, βρήκαμε ένα θεσμικό «μονοπάτι» για να αποζημιώνονται και αυτά κατ’ εξαίρεση και να μην στερούνται οι ασθενείς τις πολύτιμες θεραπείες τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι να εξαλειφθούν οι ανισότητες και να αναβαθμιστεί η περίθαλψη. Όπως είπε ο κ. Ξανθός, προγραμματίζεται άμεσα η προσαύξηση 92,5 εκατομμυρίων ευρώ στους κλειστούς προϋπολογισμούς - 45 εκατομμύρια για την επιπλέον νοσοκομειακή δαπάνη, 40 για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών από τον ΕΟΠΥΥ και 7,5 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχυθεί η ειδική αγωγή.

Επιπλέον, προβλέπεται κονδύλι 40 εκατομμυρίων που αφορά την μειωμένη συμμετοχή των ασθενών με χρόνια νοσήματα, όταν αυτά θεραπεύονται με γενόσημα φάρμακα, και μείωση κατά 20 εκατομμύρια της επιβάρυνσης των πολιτών, μέσα από την κατάργηση της πληρωμής ενός ευρώ ανά συνταγή.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η πολιτεία βρίσκεται ήδη σε ειλικρινή διάλογο με τη Φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα νέο μίγμα πολιτικής φαρμάκου που θα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.