ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΤΑΜΙ: Τα χρήματα που παίρνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό φτάνουν τα hotspots;

«Γκρίζα» σημεία εντοπίζει το Ποτάμι, στη διαχείριση των κονδυλίων που αφορούν τον τομέα Υγείας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

ΠΟΤΑΜΙ: Τα χρήματα που παίρνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό φτάνουν τα hotspots;

Το Ποτάμι επικαλείται στοιχεία που παρείχαν τα συναρμόδια υπουργεία σε απάντηση σχετικής ερώτησης που είχαν καταθέσει βουλευτές στη Βουλή.

«Από την απάντηση του υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι την περίοδο 2016 – 18 έχουν δοθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται το πού ακριβώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα hotspots των νησιών είναι απάνθρωπες και καθημερινά μεταδίδονται εικόνες με μικρά παιδιά να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες», αναφέρουν στελέχη του Ποταμιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι βουλευτές, 69% έως και 92% των κονδυλίων (ανάλογα με το πρόγραμμα) διατίθενται για δαπάνες προσωπικού. Με αυτό το δεδομένο, το Ποτάμι ζητά διευκρινίσεις για τον αριθμό και τις κατηγορίες του προσωπικού, για τις νέες προσλήψεις που έγιναν κατά το διάστημα της χρηματοδότησης και τις διαδικασίες μέσω των οποίων έγιναν.

Παράλληλα, φαίνεται να έχουν διατεθεί ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 794.000 ευρώ για νοσήλια και εξετάσεις προσφύγων σε νοσοκομεία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, χωρίς περαιτέρω στοιχεία για το πού και πώς αξιοποιήθηκαν αυτά.

Το Ποτάμι είχε ζητήσει την κατάθεση των συμβάσεων και ιατρικού σκοπού, αλλά οι μόνες συμβάσεις που επισυνάπτονται στη σχετική απάντηση αφορούν στην προμήθεια εξοπλισμού όπως φωτοτυπικά και υπολογιστές.