ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κίνημα Αλλαγής: Τα δεδομένα Υγείας των Ελλήνων δεν είναι ασφαλή

Η ασφάλεια των δεδομένων Υγείας ούτε υπάρχει σήμερα ούτε διασφαλίζεται, δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του Κινήματος.

Κίνημα Αλλαγής: Τα δεδομένα Υγείας των Ελλήνων δεν είναι ασφαλή

Ο Κώστας Μπαργιώτας κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας οτι «εαντιμετωπίζει εντελώς πρόχειρα το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων».

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, στο άρθρο 84, προβλέπει οτι στο εξής η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) θα είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των Ατομικών Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας των ασφαλισμένων.

«Η ασφάλεια των δεδομένων ούτε υπάρχει σήμερα ούτε διασφαλίζεται. Στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης των big data δεν εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Τα δεδομένα, που συλλέγει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποτελούν δημόσια περιουσία εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε έχει αποσαφηνιστεί μια διαφανής διαδικασία. Γιατί άραγε;» ανέφερε ο κ. Μπαργιώτας.

Και πρόσθεσε: «Είναι καιρός να λύσουμε οριστικά, σε νομοθετικό και πρακτικό επίπεδο, το θέμα της διαχείρισης των δεδομένων, με διαφάνεια και σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών. Είναι καιρός να περάσουμε, όπως όλος σχεδόν ο πλανήτης, στη νέα εποχή».

Κάλεσε, δε, το υπουργείο «να σταματήσει τις παλινωδίες ανάμεσα στην ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΠΥ, και να υιοθετήσει μια ενιαία εθνική πολιτική για την ψηφιακή υγεία».