ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το υπουργείο επιχειρεί να «πείσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επιτυχία των ΤΟΜΥ (video)

Ανέβασαν και βίντεο με έναν ικανοποιημένο πολίτη...

Το υπουργείο επιχειρεί να «πείσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επιτυχία των ΤΟΜΥ (video)

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ προβλέπονταν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) πανελλαδικά, λειτουργούν περίπου 120.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει τις μονάδες ως βασικό πυλώνα στην περιβόητη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναρτηθεί ένα κείμενο με τίτλο «Οι ΤΟΜΥ και η ραγδαία ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίαδς στην Ελλάδα», το οποίο περιγράφει ένα «success story», που φαίνεται να διαψεύδεται από την πραγματικότητα.

«300.000 άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των ΤΟΜΥ ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι έχουν εγγραφεί στο υπόλοιπο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

Ωστόσο, είναι δύσκολο οι παραπάνω αριθμοί μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί, αν υπολογιστεί το σύνολο της χώρας αλλά και η γεωγραφική διασπορά των υπηρεσιών, που έχει σαν αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μένουν χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη.

Μέχρι τον περασμένο μήνα, 700 ιδιώτες γιατροί είχαν συμβληθεί ως οικογενειακοί και άλλοι 500 ιατροί είχαν σύμβαση οικογενειακού στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Συνολικά, δηλαδή, η χώρα διαθέτει 1.200 οικογενειακούς γιατρούς, ενώ το όριο ασφαλείας για τον πληθυσμό είναι 5.000... Μόλις 15,5% των ασφαλισμένων έχουν επιλέξει οικογενειακό γιατρό.

Την ίδια ώρα, τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως μόλις 5% των γιατρών της χώρας μας είναι γενικοί γιατροί, την ώρα που στην Ευρώπη των 28 το μέσο ποσοστό είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο (23%).

Όλα αυτά όμως δεν εμποδίζουν την ηγεσία του υπουργείου να επιμένει πως η μεταρρύθμιση πέτυχε!

«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι η απάντηση στην κρίση του συστήματος Υγείας και στην κοινωνική απαίτηση για εξάλειψη των ανισοτήτων», δηλώνει στο εν λόγω κείμενο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Η ανάρτηση συνοδεύεται από ένα βίντεο στο οποίο ένας πολίτης περιγράφει την εμπειρία του σε μια Τοπική Μονάδα Υγείας.



Διαβάστε επίσης:

Η σωστή πρωτοβάθμια φροντίδα μακραίνει τη ζωή

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ περιγράφουν την αποτυχία της πρωτοβάθμιας