ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Η χώρα χρειάζεται λειτουργική και βιώσιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά αποδοτική πρωτοβάθμια περίθαλψη.

ΠΙΣ: Η χώρα χρειάζεται λειτουργική και βιώσιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι στ’ αλήθεια πρωθύστερο να γιορτάζουμε στην Ελλάδα την ημέρα αυτή, εν μέσω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια προσέλκυσης γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων στο νέο του εγχείρημα. Δηλαδή σε μια πρωτοβάθμια που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και ουσιαστικά αποκλείει το σύνολο των ιδιωτών, εξειδικευμένων γιατρών οδηγώντας σε επιδείνωση του braindrain…», δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο ΠΙΣ εμφανίζεται έτοιμος να βοηθήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να καταθέσει βιώσιμες προτάσεις «που θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα λειτουργικό, βιώσιμο και αποδοτικό, με γνώμονα μόνο το όφελος των πολιτών της χώρας».

phc poster 3

Όπως τονίζει ο κ.Εξαδάκτυλος, «είναι γνωστό ότι όπου λειτουργεί σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουμε μείωση των επιπλοκών σε σοβαρά πάσχοντες, μείωση των νοσηλίων, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και καλύτερη έκβαση σε νοσήματα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν εν τη γενέσει τους ή να αναχαιτιστούν με απλές θεραπευτικές στρατηγικές, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το γλαύκωμα και κάποια είδη καρκίνου που όταν διαγνωστούν πρώιμα οδηγούνται σε πλήρη ίαση. Αντίθετα, μια ελλιπώς οργανωμένη Πρωτοβάθμια μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση των προβλημάτων υγείας των πολιτών και ταλαιπωρία μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά η επικοινωνιακή εκστρατεία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας