ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διανομή φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία προτείνει η ΝΔ

Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους και παραλαβή τους φαρμακεία της γειτονιάς προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Διανομή φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία προτείνει η ΝΔ

«Δέσμευσή μας είναι ότι θα υλοποιήσουμε άμεσα την κατ' οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, άτομα με αναπηρία κ.ά.) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη "τιμωρία" τους να περιμένουν ώρες στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα ή να πρέπει να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις, ιδίως στην περιφέρεια, για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη θεραπεία τους».

Τα παραπάνω ανέφεραν σε κοινή δηλωσή τους ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής του, Ιάσονας Φωτήλας.

Οι βουλευτές προτείνουν επίσης τα φάρμακα να μπορούν να τα παραλαμβάνουν οι πολίτες και από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. «Είναι προφανές, ότι με τη διανομή κατ' οίκον και την παραλαβή από τα φαρμακεία δημιουργούνται εναλλακτικές αυτές οδοί προμήθειας των ειδικών φαρμάκων για τη διευκόλυνση των ασθενών και προσφέρονται σε αυτούς ως πρόσθετη επιλογή. Είναι επίσης προφανές ότι η ασφαλής αποθήκευση, διακίνηση και παροχή των ειδικών φαρμάκων θα είναι αντικείμενο της αποκλειστικής ευθύνης και εποπτείας του ΕΟΠΥΥ και των αρμόδιων υπηρεσιών του», τονίζουν.

Και ερώτηση για τις εξετάσεις καρκίνου του μαστού

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι του τομέα Υγείας της ΝΔ κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση για την αποζημίωση εξετάσεω που αφορούν τον καρκίνο του μαστού.

Ο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση οτι «κωφεύει στα αιτήματα όλων των Συλλόγων καρκινοπαθών, που ζητούν αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων βιοδεικτών καθώς και της εξέτασης Oncotype, και απλώς τιμολογεί τις εξετάσεις χωρίς προχωρά στην καταχώρισή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση».

«Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους αυτές τις εξετάσεις και στη συνέχεια καταθέτουν τα παραστατικά και τις γνωματεύσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ζητώντας τα χρήματα τους. Η διαδικασία εξαρχής αποκλείει μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών, που δεν μπορούν να επωμιστούν την προπληρωμή των αναγκαίων αυτών εξετάσεων», αναφέρουν.

Και ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό εξηγήσεις για την καθυστέρηση ένταξης των εξετάσεων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται αλλαγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ