ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά να εφαρμοστεί ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) καταγγέλλει ότι η εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παρόχων Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) μοιάζει να είναι αδύνατη δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά να εφαρμοστεί ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ

Η Ομοσπονδία επισημαίνει, ότι το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατά 50 εκατομμύρια για το 2019, υπολείπεται των πραγματικών αναγκών και ζητά για ακόμη μία φορά να μπει επιτέλους σε πλήρη εφαρμογή ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας επισημαίνει:

«Ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπό μας στο ΔΣ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Αντιπρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κ. Γρηγόριο Λεοντόπουλο, πως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019, είναι “η μετακίνηση του κονδυλίου που προοριζόταν για την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη και η χρησιμοποίησή του για την αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις”.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός πως ακόμα και σήμερα ο Ε.Κ.Π.Υ., ο οποίος θα έπρεπε να έχει μπει σε πλήρη ισχύ από τη στιγμή της δημοσίευσής του, 1η Νοεμβρίου 2018, δεν εφαρμόζεται παρά τη νομοθέτηση και αποκατάσταση μίας πληθώρας ζητημάτων που εκκρεμούσαν, αλλά αντίθετα δημιουργεί και νέα σοβαρά ζητήματα!

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., από τον Οκτώβριο του 2012 επανειλημμένα έχει παρέμβει με προτάσεις της και διεκδικεί όλες εκείνες τις απαιτούμενες παροχές που θα συμβάλλουν στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του και κυρίως στην πρόληψη των επίπονων και κοστοβόρων επιπλοκών του, τόσο για τους πάσχοντες, όσο και για το Σύστημα Υγείας.

Μία από αυτές τις επιπλοκές, και μάλιστα ιδιαίτερα συνηθισμένη, είναι η περιοδοντική νόσος στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, για την οποία απαιτείται πρόληψη, αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση.

Μολονότι ο νέος Ε.Κ.Π.Υ. προβλέπει τη δαπάνη αυτή, για την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων, παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε με λύπη μας πως πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι η πολυπόθητη ετήσια αύξηση των 50 εκατομμυρίων του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την οποία ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, με εφαρμογή από το έτος 2019, να μετακινηθεί και να χρησιμοποιηθεί στην αύξηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ακριβώς έγινε και τον Οκτώβριο του 2018.

Αποδεικνύεται τελικά, κάτι το οποίο είναι ευρέως αποδεκτό, ότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες στο νέο Ε.Κ.Π.Υ., όπως είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις, το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η ένταξη νέων τεχνολογιών, για τις οποίες ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και η συνέπεια της κατάστασης αυτής θα είναι η μη καθολική εφαρμογή του Ε.Κ.Π.Υ.»

H Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., τονίζει ότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη -και όχι μόνο- να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σειρά ζητημάτων και να τους στερούνται θεσμοθετημένα, βάσει του Ε.Κ.Π.Υ., δικαιώματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας πάθησής τους, αλλά και των επιπλοκών αυτής, όπως είναι και η συχνή αυτή επιπλοκή του Σακχαρώδη Διαβήτη, η περιοδοντική νόσος.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., ήταν ο πρώτος ο μοναδικός φορέας που επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια διεκδικούσε με παρεμβάσεις της την αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με τεκμηριωμένες προτάσεις για την κατανομή του.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Δυστυχώς για όλους εμάς και για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, που εκπροσωπούμε, δεν εισακουστήκαμε ποτέ μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο ζήτημα και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν το δίκαιο του αιτήματός μας!

Ο νέος Ε.Κ.Π.Υ., ο οποίος θα πρέπει να ομολογήσουμε, πως χάρη σε συντονισμένες προσπάθειες, επιλύει, στη θεωρία, θέματα που εκκρεμούσαν για χρόνια, εξαιτίας των σπασμωδικών σας ενεργειών, όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα σοβαρά ζητήματα σε όλους τους πάσχοντες, στερώντας το δικαίωμά τους στην Υγεία!

Όλοι εμείς στην Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., εκπροσωπώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, απαιτούμε να μπει σε πλήρη εφαρμογή ο νέος Ε.Κ.Π.Υ., και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε όλες τις κατηγορίες, όπου υπάρχει ανάγκη με ρεαλιστικά κριτήρια και όχι μέσω πρόσκαιρης «μεταφοράς» των χρημάτων από τη μία κατηγορία στην άλλη».

Διαβάστε επίσης:

Αποδοχή των αιτημάτων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλους τους διαβητικούς