ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλους τους διαβητικούς

Με δύο μήνες καθυστέρηση, λύνεται το πρόβλημα που είχε προκύψει τον Ιανουάριο για ορισμένες κατηγορίες διαβητικών.

Μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλους τους διαβητικούς

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), στα τέλη Ιανουαρίου, ο ΕΟΠΥΥ επέβαλε συμμετοχή 25% στα αναλώσιμα (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες, βελόνες) για τους ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία με χάπια ή άλλη θεραπεία πλην της ινσουλίνης.

Με άλλα λόγια, δημιουργήθηκαν διαβητικοί δύο ταχυτήτων, εκείνοι που απαλλάσσονταν από τη συμμετοχή και εκείνοι που έπρεπε να πληρώνουν για τα αναλώσιμα...

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από τους συλλόγους ασθενών, υπήρξε νεότερη απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία μόλις πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Πλέον, η μηδενική συμμετοχή ισχύει για τους πάσχοντες από όλους τους τύπους σακχαρώδη διαβήτη που ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη, δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός ινσουλίνης, για κάθε είδους αναλώσιμο που αυτοί δικαιούνται.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απαιτεί την άμεση εφαρμογή της απόφασης «για να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών» και να επιστραφούν τα ποσά που έχουν ήδη δαπανηθεί για αναλώσιμα.

Επιπλέον, οι διαβητικοί ζητούν να εφαρμοστεί και η μηδενική συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις των ασθενών με διαβήτη τύπου 1, όπως προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Διαβάστε επίσης:

Μέσω ΗΔΙΚΑ μάθαμε τον αριθμό των Ελλήνων διαβητικών ασθενών

Χωρίς νοσηλευτή οι παιδικοί σταθμοί - επισφαλής η φοίτηση διαβητικών νηπίων