ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διαγνωστικά: Διαμαρτυρία για την περικοπή των 3.000.000€ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Διαγνωστικά: Διαμαρτυρία για την περικοπή των 3.000.000€ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Το Συντονιστικό Όργανο των εργαστηριακών - κλινικοεργαστηριακών ιατρών διαγνωστικών κέντρων και Πολυιατρείων αντιδρά με την απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να περικόψει 3.000.000€ από τα διαγνωστικά και να τα τοποθετήσει στους φυσικοθεραπευτές.

Το Συντονιστικό Όργανο των εργαστηριακών - κλινικοεργαστηριακών ιατρών διαγνωστικών κέντρων και Πολυιατρείων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Βασίλη Πλαγιανάκο και τον Υποδιοικητή του Ε.Φ.Κ.Α Δημήτρη Τσακίρη.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Βασίλη Πλαγιανάκο, αφορούσε την δυνατότητα να ενσωματωθεί το clawback παρελθόντων ετών με του 2018 και να γίνει σε 120 δόσεις, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα αφού άπτεται και αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά το θέμα των 30.000.000€ που τοποθετήθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τα διαγνωστικά για τον προϋπολογισμό του 2019, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ενημέρωσε το Συντονιστικό Όργανο ότι στον κωδικό για τα διαγνωστικά τοποθετήθηκαν 27.000.000€ και τα υπόλοιπα 3.000.000€ τοποθετήθηκαν στους φυσικοθεραπευτές.

Με κοινή του; ανακοίνωση οι φορείς Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. - Π.Ο.Σ.Κ.Ε - ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. - ΠΑΝ.Ι.ΔΙ. επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι ανακόλουθη με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που αναφέρει ότι και τα 30.000.000€ τοποθετούνται στα διαγνωστικά και εφόσον ισχύσει η απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αυτό σημαίνει ότι είτε το Υπουργείο δεν κρατάει τις υποσχέσεις του, είτε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν ακολουθεί τις εντολές του Υπουργείου.

Η συνάντηση με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Τσακίρη Δημήτριο αφορούσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων πριν την είσοδό τους στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

H ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Από τον κ. Υποδιοικητή ενημερωθήκαμε ότι έως τα τέλη Ιουλίου θα έχουν πληρωθεί 60.000.000€ από το σύνολο των 160.000.000€ που οφείλονται σε εξετάσεις και υλικό και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να επιταχυνθεί η πληρωμή. Δυστυχώς διαπίστωσή μας είναι, την οποία και αναφέραμε στον Υποδιοικητή, ότι για πολλοστή φορά ακούμε υποσχέσεις χωρίς να βλέπουμε να πραγματοποιούνται. Για τον λόγο αυτό έχουμε καλέσει τους ιατρούς να προσφύγουν όσοι το επιθυμούν σε ένδικες διαδικασίες δεδομένου ότι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων βάσει νόμου που βγήκε σε παράταση προηγούμενων νόμων λήγει στις 31/12/2019.

Μετά την παραπληροφόρηση και αντιστροφή της αλήθειας στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στην ΕΡΤ3, αναφορικά τουλάχιστον με τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών γιατρών, διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων, ήρθε και η σειρά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στον ιδιωτικό τομέα της εργαστηριακής ιατρικής με την απόφαση 553 του Δ.Σ. του Οργανισμού, την οποία επαναφέρουν στο προσκήνιο».

Οι Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. - Π.Ο.Σ.Κ.Ε - ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. - ΠΑΝ.Ι.ΔΙ. τονίζουν ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μειώνει τις τιμές των απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητικές, αξονικές τομογραφίες και μαστογραφίες) σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ το μέτρο του plafond που εφαρμόζεται (ανώτατο αριθμό εξετάσεων ανά μηχάνημα), δεν προσφέρει στην ουσία τίποτα.

Πρόκειται για ένα μέτρο που επιτρέπει να εκτελείται μεγάλος αριθμός εξετάσεων κάθε μήνα (που στο ανώτατο όριο του φτάνει τα 700.000.000€ δηλαδή διπλάσιο του κλειστού προϋπολογισμού) διατηρώντας παράλληλα το μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών (clawback) που είναι και η ουσία του προβλήματος, αφού την υπέρβαση της αξίας των εξετάσεων που θα πραγματοποιηθούν, θα την πληρώσουν πάλι, οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής που έτσι θα έχουν διπλάσιο clawback του σημερινού.

H ανακοίνωση καταλήγει: «Ο εμπαιγμός του κλάδου των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων δεν έχει όρια με τελικό αποτέλεσμα τον αφανισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

 Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις παραπάνω αλήθειες και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν χαρίζεται σε αυτήν την ζωή, αλλά ότι όλα κατακτώνται με αγώνες, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε, ώστε να δικαιωθούμε».

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή διαμαρτυρίας των κλινικοεργαστηριακών γιατρών στον Πρωθυπουργό

ΣΦΕΕ για clawback: Η Κομισιόν βλέπει αυτό στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση κλείνει τα μάτια

Links

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen