ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επιστολή διαμαρτυρίας των κλινικοεργαστηριακών γιατρών στον Πρωθυπουργό

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, οι φορείς, Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. - Π.Ο.Σ.Κ.Ε - ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. - ΠΑΝ.Ι.ΔΙ εκφράζουν από κοινού, τις έντονες διαμαρτυρίες, για την «άγνοια και την αναλγησία», με την οποία τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΤ3 για τον κλάδο.

Επιστολή διαμαρτυρίας των κλινικοεργαστηριακών γιατρών στον Πρωθυπουργό

Οι φορείς αναφέρουν ότι σκοπός της επιστολής είναι να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τις αιτίες που οδήγησαν στην «οικονομική ασφυξία».

Ο κλάδος των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών, ιατρών, Πολυιατρείων και διαγνωστικών κέντρων, αντικρούει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τονίζουν ότι «εξετάζουμε δωρεάν, μας κουρεύουν τα δεδουλευμένα και μας πληρώνουν μετά από μήνες».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

κ. Πρωθυπουργέ,

Δεχτείτε την επιστολή αυτή σαν ενημέρωση αλλά και σαν κραυγή απόγνωσης των «πολλών» χιλιάδων Ελλήνων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών Ιατρών που εξακολουθούν να παραμένουν στην χώρα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το σύνολο των «πολλών» χιλιάδων μικρών εργαστηρίων αλλά και των μεσαίων και μεγάλων ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, και τούτο κ. Πρωθυπουργέ διότι το Ελληνικό κράτος αναδεικνύεται ως ο χειρότερος εργοδότης που υπήρξε ποτέ στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα θεωρεί ότι πρέπει να αμείβει τις ιατρικές πράξεις με το 35% της δραχμικής αξίας του 1991.

Το κράτος ουσιαστικά δημεύει τις αμοιβές της ιατρικής εργασίας. Οι αναγραφόμενες στα παραστατικά του ΕΟΠΥΥ αμοιβές είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται.

Η λεηλασία των ιατρικών αμοιβών έχει «επιτευχθεί» σε τέσσερα βήματα:

1ον) Οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων έχουν καθηλωθεί δίχως καμία τιμαριθμική αναπροσαρμογή από το 1991

20ν) Από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επεβλήθη μείωση επί των τιμών μέχρι 30% με την ονομασία «Νέες ασφαλιστικές τιμές». Η ανωτέρω μείωση θεωρήθηκε παράνομη από το Συμβούλιο Επικράτειας. Παρόλα αυτά η διοίκηση αγνόησε και αγνοεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου διότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν σέβεται ούτε την ιατρική εργασία ούτε τις δικαστικές αποφάσεις.

30ν) Επί του εναπομείναντος ποσού ακολουθεί μείωση έως 45%, η νέα αυτή μείωση ονομάζεται Rebate

4ον) Επί του εναπομείναντος ποσού, μετά τη μείωση του Rebate ακολουθεί νέα μείωση ως Clawback με αποτέλεσμα η ιατρική εργασία να αμείβεται με το 30% έως 35% της δραχμικής αμοιβής του 1991.

Δυστυχώς, το κόστος υγείας του Ελληνικού λαού αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητη δαπάνη.

Η γενικευμένη καταστροφή δεν αφορά μόνο τα λίγα μεγάλα νομίμως λειτουργούντα και αδειοδοτηθέντα διαγνωστικά εργαστήρια αλλά και τις δεκάδες μικρομεσαία και χιλιάδες μικρά των «πολλών».

Το αιτήματα μας είναι απλά:

1ον) Να αμειβόμαστε για την εργασία μας.

2ον) Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών μετά από τριάντα χρόνια.

3ον) Να σταματήσουνε οι Προκρούστιες λογικές που αφού ακρωτηρίασαν τα χέρια και τα πόδια μας ετοιμάζονται να μας αποκεφαλίσουν για να ταιριάξουν ανυπόστατα νούμερα που έχουν προκύψει από ανύπαρκτες μελέτες.

Εάν θεωρείτε ότι τα αιτήματα μας είναι δίκαια κάντε την ικανοποίησή τους πράξη».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Πατούλη - Χατζηδάκη για το θέμα των διαγνωστικών εργαστηρίων

ΣΦΕΕ - ΠΕΦ - PhRMA: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητεί η φαρμακοβιομηχανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ