ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΑΣΙΔΙΚ: Αναγκαίο μέτρο η απομείωση του clawback για τα διαγνωστικά

ΠΑΣΙΔΙΚ: Αναγκαίο μέτρο η απομείωση του clawback για τα διαγνωστικά

Ως επιβεβλημένη κρίνει ο ΠΑΣΙΔΙΚ την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής ελάφρυνσης μέσω της απομείωσης του Clawback που επιβλήθηκε στους παρόχους υπηρεσιών υγείας για το 2019.

Όπως τονίζει επιπρόσθετα, το σχέδιο αυτό είναι στην σωστή κατεύθυνση αφού θα υποστηρίξει το σύστημα υγείας της χώρας και θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του κλάδου το 2019.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, η παρέμβαση αυτή καθίσταται αναγαία για τους παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού:

α. Επιβαρύνθηκαν με τεράστιο αριθμό επιπλέον (νέων) εξετάσεων χωρίς την αντίστοιχη προσαύξηση του προϋπολογισμού εξαιτίας των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης

β. Οι προϋπολογισμοί υπηρεσιών υγείας είναι υποχρηματοδοτούμενοι από την αρχή της Ελληνικής κρίσης

γ. Το σύστημα Υγείας της χώρας βασίζεται (και θα βασίζεται αποκλειστικά στην μετά κορωνοϊό εποχή) στην αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσοκομείων με την μεταφορά των διαγνωστικών εξετάσεων εκτός δημοσίων δομών. Αλήθεια ποιος επιθυμεί να κάνει μια ακτινογραφία πλέον σε ένα νοσοκομείο;

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση άμεσα να απαλύνει τις καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο των διαγνωστικών εργαστηρίων λόγω της εφαρμογής του Clawback του 2019 διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα τόσο των εργαστηρίων όσο και του Συστήματος Υγείας της χώρας.

«Άλλωστε η τυχόν επιβάρυνση του προϋπολογισμού από την ελάφρυνση αυτή θα είναι πολύ μικρή και θα υπολείπεται των πλεονεκτημάτων αφού θα μπορέσουν να διατηρηθούν λειτουργικά πολλά διαγνωστικά τα οποία χωρίς την ελάφρυνση θα αναγκαστούν να αναστείλουν την λειτουργία τους», καταλήγει.