ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: Αντιδράσεις για τις απολύσεις επικουρικών γιατρών – Τι λέει η διοίκηση

Διευκρινίσεις παρείχε η διοίκηση του Γενικού Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», μετά τις καταγγελίες εργαζομένων του νοσοκομείου αλλά και το σχετικό ψήφισμα της ΑΔΕΔΥ για τις επικείμενες απολύσεις επικουρικών γιατρών.

Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: Αντιδράσεις για τις απολύσεις επικουρικών γιατρών – Τι λέει η διοίκηση

της Διονυσίας Προκόπη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, το θέμα αφορά επτά επικουρικούς γιατρούς η μισθοδοσία των οποίων καλύπτεται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ που λήγει την Τετάρτη 30/11/2019.

«Το νοσοκομείο "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ" προέβη σε οικονομική εκτίμηση με βάση τον προϋπολογισμό του, αλλά και εκτίμηση των πραγματικών του αναγκών, και δεν δύναται να καλύψει προσλήψεις επικουρικών ιατρών μέχρι τέλους του 2019, εκ των υπαγομένων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ πλην δύο, των ειδικοτήτων ορθοπεδικής και παθολογικής - ογκολογίας» αναφέρει η διοίκηση.

Επίσης, σημειώνει ότι οι συμβάσεις εργασίας των επικουρικών γιατρών έχουν συνήθως διάρκεια ενός έτους, εκτός από τις ειδικότητες παθολογίας - ογκολογίας, ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και κλινικής αιματολογίας οι οποίες μπορεί να είναι και τριετείς. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αρχικοί επικουρικοί ιατροί μόλις έληξαν οι συμβάσεις τους το 2017, δεν αποχώρησαν αλλά με απόφαση του υπουργείου Υγείας παρέμειναν και πληρώνονται από το ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο παρατάθηκε εκ νέου και λήγει στις 30/11/19 με πληρωμή μέσω ΠΔΕ».

Τέλος, η διοίκηση τονίζει ότι συνολικά στον «Άγιο Σάββα» υπηρετούν 65 επίκουροι διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών, μόνο όμως οι συγκεκριμένοι πληρώνονται από το ΕΣΠΑ.

Νωρίτερα σήμερα, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ ενέκρινε ψήφισμα που καταγγέλλει τον διοικητή του νοσοκομείου για την απόλυση των επικουρικών γιατρών, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για πολλά χρόνια, Κώστας Καταραχιάς.

«Ο Διοικητής, αυθαίρετα, αγνοώντας τα αιτήματα των 6 συντονιστών διευθυντών για ανανέωση των επικουρικών τους γιατρών, χωρίς την έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και των Τομεαρχών, αποφάσισε χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, ποιοι και πόσοι επικουρικοί γιατροί θα συνεχίσουν από τους 12, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις» αναφέρει το ψήφισμα της ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι στην περίπτωση του Ενδοκρινολογικού μειώνεται «το προσωπικό κατά 50%. Στερεί από το νοσοκομείο έναν Αναισθησιολόγο, γεγονός που θα σημάνει μείωση των χειρουργείων σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο με ασθενείς σε λίστα αναμονής, κοστίζοντας ζωές. Στην περίπτωση του Ακτινολογικού, ο Επικουρικός που εργάζεται στο επεμβατικό τμήμα, καλύπτει επίσης τα κενά που προκύπτουν στους υπερήχους και στο κλασικό ακτινολογικό, ανάλογα με τις ανάγκες. Ο Ογκολόγος, η Πνευμονολόγος, ο Παθολογοανατόμος και ο Βιοπαθολόγος βρίσκονται επίσης σε τμήματα που στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, τμήματα νευραλγικά για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου».

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στηρίζει την κινητοποίηση του Σωματείου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, στις 09:00 το πρωί, στο προαύλιο του νοσοκομείου ενάντια στις απολύσεις και διεκδικεί μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.