ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό κέντρο σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας-Δείτε σε ποιο νοσοκομείο θα είναι

«Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη είναι το τρίπτυχο που πρέπει να γίνει "συνείδηση" και τρόπος ζωής, για να κερδίσουμε την μάχη με τον καρκίνο, την οποία πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, πολίτες».

Σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό κέντρο σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας-Δείτε σε ποιο νοσοκομείο θα είναι

Τα παραπάνω τόνισε ο Στέλιος Πέτσας υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Καρκίνος του μαστού: μια μάχη που αξίζει να κερδίσουμε», που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Δυστυχώς, είπε, ακόμη και σήμερα ο καρκίνος αποτελεί για κάποιους θέμα ταμπού με οδυνηρές παρενέργειες για τους ασθενείς και οικείους τους και οφείλουμε να «σπάσουμε αυτή τη σιωπή» και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να μιλήσουν ανοιχτά και ελεύθερα για τη νόσο, χωρίς να καταθλίβονται από το φόβο του στίγματος.

Στο Σωτηρία το νέο κέντρο Ακτινοθεραπείας

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου με κεντρικό μήνυμα την πρόληψη, στην οποία δίνει μεγάλη σημασία η κυβέρνηση, όπως ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές. Ανέφερε επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδιο για τη λειτουργία οργανωμένων προγραμμάτων προ συμπτωματικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών, με δωρεάν μαστογραφίες και χωρίς παραπεμπτικό. Επανέλαβε πως άμεση προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ογκολογικών θεραπευτικών κέντρων στην Αθήνα και στην περιφέρεια, ώστε να καλυφθεί πληθυσμιακά η χώρα μας.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ένα τέτοιο πλήρες κέντρο Ακτινοθεραπείας με άρτιες υποδομές, σύγχρονα μηχανήματα και εργαστήρια σχεδιάζεται στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

«Έχω άτομα στην οικογένειά μου με καρκίνο. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει «καρκίνος». Από τη πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε τις παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει.

«Δουλέψαμε για να ανακουφίσουμε τους ογκολογικούς ασθενείς και να καταργήσουμε τις ουρές της ντροπής», είπε. Το πρώτο βήμα έγινε με την χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων από ιδιωτικές κλινικές. Το δεύτερο βήμα είναι η χορήγηση από τα φαρμακεία της γειτονιάς και το τρίτο βήμα η κατ' οίκον αποστολή φαρμάκων.

Ετοιμάζεται νέος νόμος για την υγεία

Πρέπει να μηδενίσουμε τον καρκίνο στην εργασία, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέος νόμος για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία με αυστηρότερο πλαίσιο και θα προχωρήσει η διαδικασία ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία το 53% των καρκίνων σχετίζονται με την εργασία και το κόστος της μη περιφρούρησης υγείας και ασφάλειας της εργασίας είναι τεράστιο.

Ο προληπτικός έλεγχος σώζει

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο μαστού 400.000 γυναίκες, κάθε χρόνο. Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία και σύμφωνα με στοιχεία οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%.

Η επιβίωση όμως ξεπερνά το 80% και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού και της προόδου των θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η ιατρική επιστήμη, ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ) Ευάγγελος Φιλόπουλος. Αναφέρθηκε σε τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ογκολογικός ασθενής. Έλλειψη πλοήγησης στο Σύστημα Υγείας, φοβερή οικονομική τοξικότητα και ανυπαρξία υποστηρικτικής φροντίδας τα οποία, όπως είπε, πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ