ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 18:00 για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες για τον κορονοϊό θα απευθύνει σήμερα στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 18:00 για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας ο πρωθυπουργός θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες για τον κορονοϊό λέγοντας μόνο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αναφερθεί σε νέα μέτρα, ούτε σε lockdown.

Το διάγγελμα Μητσοτάκη έρχεται την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση στην Ελλάδα, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων, των θανάτων και της ανησυχητικής αύξησης των διασωληνομένων.

Η λήψη νέων μέτρων αποτελεί καθημερινά αντικείμενο συζήτησης, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την Αττική στην οποία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα.

Ο κ. Πέτσας θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες υπογράμμισε, ότι εάν αποφασισθούν νέα μέτρα, θα είναι απλά, εφαρμόσιμα και εύκολο να ελεγχθούν. «Το γενικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι» σημείωσε.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί από όλους μας σοβαρά υπόψη. Η Γαλλία, για παράδειγμα, μια προηγμένη Ευρωπαϊκή χώρα, με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως. Αναλογικά, δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της, η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας στην εισαγωγική του ομιλία.

Πρόσθεσε πως χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως.

«Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων.

Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση προκειμένου να την βελτιώσουμε. Γιατί η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά. Και η στρατηγική μας απέναντι στον κορονοϊό, για να είναι αποτελεσματική, είναι επίσης δυναμική, και καθορίζεται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».

Χρήση μάσκας

«Μείζονος σημασίας είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζεται πολλή προσοχή και η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης» σημείωσε για να προσθέσει.

«Η πολιτική μας για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 363.

Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, άφησε την τελευταία του πνοή ένας άντρας 67 ετών, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, υπέκυψε ένας 84χρονος άντρας, με υποκείμενα νοσήματα, στο νοσοκομείο της Καβάλας ένας 76χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ενώ μια γυναίκα 86 ετών πέθανε στο νοσοκομείο Σωτηρία. Μία 74χρονη στον «Ευαγγελισμό», ενώ το πρωί της Πέμπτης κατέληξε στο νοσοκομείο Λάρισας και ένας άνδρας 63 ετών, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα.