ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από τις 31 Μαρτίου

Εκτός ΕΣΥ θα τεθούν από τις 31 Μαρτίου όσοι υγειονομικοί παραμένουν ανεμβολίαστοι, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από τις 31 Μαρτίου

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ έθεσε τελεσίγραφο προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

«Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, δεν θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας», είπε.

«Ο νόμος για την αναστολή έλεγε ότι αν δεν έχεις κάνει τις 2 δόσεις μπαίνεις σε αναστολή. Αυτός ο νόμος δεν έχει αλλάξει. Άρα, αυτή την στιγμή δεν μπαίνει σε αναστολή κάποιος που δεν έχει κάνει την ενισχυτική δόση. Συνολικά έχει δοθεί μια παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου για γίνει ο εμβολιασμός σε όσους δεν έχουν κάνει, συνολικά έως τότε θα υπάρχει σαφής βούληση και νομοθέτηση στη κυβέρνησης για το τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Ως υπουργός Υγείας έχω τοποθετηθεί, γιατί θέλω να είμαι τελείως ανοιχτός, ότι η θέση του υπ. Υγείας που έχει εισηγηθεί είναι ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου και μετά, δεν θα πρέπει να μένουμε μόνο στο κομμάτι της αναστολής εργασίας, αλλά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν θα απολυθούν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, ο κ. Πλεύρης απάντησε: Αν η εισήγηση γίνει δεκτή, σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα πληρεί τα τυπικά προσόντα - άρα «δεν τίθεται απόλυσης, αλλά ότι ο ίδιος θέτει τον εαυτό του εκτός ΕΣΥ».

Σε παρόμοια ερώτηση, διευκρίνισε: «Είτε θα υπάρχει παράταση αναστολής είτε θα υπάρξει ρύθμιση που θα λέει ότι αν δεν έχεις εμβολιαστεί θέτεις τον εαυτό σου εκτός ΕΣΥ»

Πρόσθεσε δε ότι «το 96% είναι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στο σύστημα Υγείας».

Διευκρίνισε δε ότι από τις 7 Φεβρουαρίου θα θεωρείται ανεμβολίαστος όποιος δεν έχει προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολιασμού του.

Αποκλιμάκωση των μέτρων

Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, υπογράμμισε ότι «από εδώ και στο εξής πρέπει πλέον να οδηγούμαστε στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων γιατί η μετάλλαξη Όμικρον έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Δέλτα, αλλά και γιατί είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό,τι μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούμε να την περιορίσουμε».

«Στην Ελλάδα τα βασικά περιοριστικά μέτρα -η μάσκα και η τηλεργασία δεν περιορίζουν την κοινωνική ζωή- είναι η όρθια διασκέδαση και τα γήπεδα, που εξετάζουμε πώς θα τα αλλάξουμε. Τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα ανά εβδομάδα από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Η φιλοσοφία που υπάρχει παντού είναι ότι, όσο φαίνεται μια σταθεροποίηση στα κρούσματα της πανδημίας, αναλόγως της πίεσης που δέχεται το κάθε εθνικό σύστημα υγείας –εμάς παραμένει πιεσμένο- να πηγαίνουμε σε αποκλιμάκωση. Αλλά δεν μπορώ να δώσω σαφή οδικό χάρτη. Η πρόθεση είναι να αποκλιμακώνονται συνεχώς τα μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν απομείνει στη χώρα μας είναι αρκετά ήπια.

Δικαιολογώντας την επικείμενη αποκλιμάκωση των μέτρων, είπε ότι το κύμα της Δέλτα βρήκε τη χώρα με εμβολιαστική κάλυψη στο 67% του γενικού πληθυσμού, ενώ τώρα έχουμε φτάσει στο 84%.