ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γ. Πατούλης: «Το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο»

Την πλήρη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα έδωσαν οι πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων που συμμετείχαν σε σύσκεψη την οποία συγκάλεσαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλη και το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ, το οποίο έχει λάβει απόφαση για κλείσιμο των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και αποχή από οποιαδήποτε εργαστηριακή και ιατρική πράξη των κλινικοεργαστηριακών γιατρών στις 26, 27 και 28 Μαΐου.

Γ. Πατούλης: «Το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο»

Οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου δήλωσαν αρωγοί στην επίλυση των προβλημάτων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, με τον πρόεδρο του ΙΣΑ να τονίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για να υποστηριχθεί η ΠΦΥ, τόσο η δημόσια όσο και η ιδιωτική, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Είναι σαφές ότι το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο που αναχαιτίζει τη δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών τόσο από τους γιατρούς της γειτονιάς όσο και από τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία», δήλωσε ο κ. Πατούλης. Προσέθεσε ότι «η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους φορείς και σε αυτό προτίθεται να συμβάλει και η Περιφέρεια Αττικής, η οποία διαθέτει τα εργαλεία εάν της δοθεί η δυνατότητα, να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της ΠΦΥ, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων πόρων, όπως έγινε με τους επικουρικούς ιατρούς και τις νέες τεχνολογίες».

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων ΠΦΥ, Φ. Πατσουράκος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία 10 χρόνια, τονίζοντας την ανάγκη «συστράτευσης του ιατρικού κόσμου, στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των φορέων που αδυνατούν να επιβιώσουν και απειλούνται με οικονομική εξαθλίωση. Ζητούμε να καταργηθεί το άδικο μέτρο του clawback και να κουρευτούν οι παλιές οφειλές που μας οδηγούν σε οικονομική ασφυξία. Τα ιατρεία της γειτονιάς πρέπει να μείνουν ανοιχτά προς όφελος του ασθενή και της δημόσια υγείας», επεσήμανε ο Φ. Πατσουράκος.