ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Αξιολόγηση των γιατρών αλλά και δίκαιες αμοιβές για να γίνει ανταγωνιστικό το ΕΣΥ

Σινάνη Αικατερίνη

«Ο πιο κρίσιμο κρίκος των πολιτικών μας είναι οι γιατροί και έχω ανοίξει διάλογο μαζί τους», τόνισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Κύκλος Ιδεών | Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα».

Μ. Χρυσοχοΐδης: Αξιολόγηση των γιατρών αλλά και δίκαιες αμοιβές για να γίνει ανταγωνιστικό το ΕΣΥ

«Η πραγματικότητα του εφησυχασμού πρέπει να αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ΕΣΥ είναι ένας ακίνητος γίγαντας που μπορούμε μαζί να τον κινήσουμε. «Οι γιατροί είναι ο μοχλός για να γίνει ανταγωνιστικό το ΕΣΥ, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγησή τους αλλά και δίκαιες αμοιβές».

Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να δούμε από την αρχή είναι η εκπαίδευση των γιατρών η οποία θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, τόνισε.

Αναφερόμενος στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να αξιολογούνται οι διοικητές και ότι αυτό, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση στο μισθό τους που ανακοινώθηκε, οι νέες διοικήσεις να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας «κατέχει το 45% της υγείας στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια» και όπως είπε «το παρακολουθούμε να συμβαίνει, δεν το καταδικάζω αλλά είναι μία πραγματικότητα». Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να συμβαίνει, πρόσθεσε, καθώς συμπληρώνει τον δημόσιο τομέα. «Όμως σε όλα αυτά χρειάζονται κανόνες» κατέληξε, τονίζοντας πως «τα δημόσια νοσοκομεία για να σταθούν απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να εκσυγχρονιστούν». Δεν είναι τυχαίο ότι καλούνται συνήθως να αντιμετωπίσουν τα πιο δύσκολα περιστατικά, πρόσθεσε και ανέφερε πως «στόχος του δημόσιου τομέα, είναι να απαντήσουμε στα ζητούμενα και στην καρδιά των αναγκών των πολιτών».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα διατεθούν 1,2 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των κέντρων υγείας και το νοσοκομείο ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες νοσηλείας των πολιτών.

Μιλώντας για την φαρμακευτική δαπάνη, τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι «το πιο σύγχρονο και καινοτόμο, αλλά και αποτελεσματικό ταυτόχρονα φάρμακο θα φτάνει και στον πιο φτωχό και ευάλωτο πολίτη της χώρας».

Ο ίδιος μίλησε για μεγάλα κενά που έχουν να κάνουν με τα μητρώα των ασθενειών, εξηγώντας ότι το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει μητρώο για τον καρκίνο είναι καθοριστικό ζήτημα, καθώς τα νοσοκομεία χρειάζονται δεδομένα για να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και να βοηθήσουν τους ασθενείς.

Επίσης, τα νοσοκομεία, όπως είπε, «χρειάζονται παρακολούθηση και έλεγχος για τα κονδύλια τα οποία θα διαχειριστούν. Αυτό θα συμβεί και στον ΕΟΠΥΥ», προσθέτοντας με έμφαση ότι «διαχειρίζεται 7 δισ. ευρώ και χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση για όλους».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «τα νοσοκομεία μας σήμερα λειτουργούν όπως και πριν από τέσσερις δεκαετίες με εξαίρεση την τεχνολογική εξέλιξη και τα καινοτόμα φάρμακα», που έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Όπως είπε, «τα νοσοκομεία δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν έτσι, καθώς έχουν να διαχειριστούν υψηλή νοσηρότητα από σωρεία χρόνιων παθήσεων στους άνω των 60 ετών». Τα συστήματα υγείας, δυστυχώς -όπως είπε- γίνονται ανεπίκαιρα γιατί οι εξελίξεις, τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες, συμπληρώνοντας πως ο κορονοϊόςπέρασε αλλά τα προβλήματα που έμειναν είναι πολύ μεγάλα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)