ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα δημοφιλέστερα είδη ψυχοθεραπείας και οι εφαρμογές τους

Η ψυχοθεραπείαδεν είναι αναγκαία μόνο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά νοσήματα.

Τα δημοφιλέστερα είδη ψυχοθεραπείας και οι εφαρμογές τους

Η ψυχοθεραπείαδεν είναι αναγκαία μόνο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά νοσήματα.

Μπορεί να βοηθήσεικαθέναν από εμάς να διαχειριστεί το καθημερινό στρες και συνήθεις φοβίες.

Η ψυχοθεραπείαέχει αρκετές υποκατηγορίες και κάθε είδος ψυχοθεραπείας εξυπηρετεί ένασυγκεκριμένο σκοπό.

1. Ψυχοδυναμικήθεραπεία

Η ψυχοδυναμικήθεραπεία βασίζεται κατά κύριο λόγο στη συζήτηση. Ο ψυχοθεραπευτής κατευθύνει τησυνομιλία και προτρέπει το άτομο να μιλήσει για τις σκέψεις και τα συναισθήματάτου. Στηρίζει το συνειρμικό και ελεύθερο λόγο, ώστε να έλθουν στην επιφάνειαυποσυνείδητα μοτίβα συμπεριφοράς. Συνιστάται στην περίπτωση κατάθλιψης, χρόνιουάγχους ή συχνών κρίσεων πανικού και είναι κατάλληλη για κάθε άτομο που επιθυμείνα εξερευνήσει τον εαυτό του.

2. Γνωσιακήσυμπεριφορική θεραπεία

Βασίζεται στηνιδέα ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας απομακρύνοντας τον αρνητικότρόπο σκέψης. Η ΓΣΘ συνήθως έχει μικρή διάρκεια και σαφείς στόχους. Ξεκινά απότην αναγνώριση των προβληματικών συμπεριφορών και υποδεικνύονται οι τρόποι με τουςοποίους αυτές μπορούν να αλλάξουν. Ενδείκνυται στην περίπτωση κατάθλιψης,αγχωδών διαταραχών, διατροφικών διαταραχών, διαταραχών της διάθεσης και για τιςφοβίες.

3. Ομαδικήθεραπεία

Η ομαδική θεραπείαείναι κατάλληλη για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τις προκλήσεις και τις διαμάχεςστο χώρο της δουλειάς, στο σπίτι ή στην οικογένεια και θέλουν να το κάνουν στοπλαίσιο μιας ομάδας. Η ομαδική θεραπεία προσφέρει υποστήριξη συγκεντρώνονταςάτομα που έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες ανησυχίες. Είναι κατάλληλη σε ένα ευρύφάσμα περιπτώσεων, από αγχώδεις διαταραχές μέχρι τραυματικές εμπειρίες.

4. Διαλεκτική συμπεριφορικήθεραπεία

Εφαρμόστηκε αρχικάγια να βοηθήσει άτομα με τάσεις αυτοκτονίας. Αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικήστην περίπτωση Οριακής (Μεταιχμιακής) Διαταραχής της Προσωπικότητας και γιαάτομα που έχουν ασταθή διάθεση, ακραίες αντιδράσεις, κατάθλιψη και έντονεςφοβίες. Έχει σαν στόχο να καθοδηγήσει το άτομο να κατανοήσει τις βαθύτερεςσκέψεις του και τη συμπεριφορά του ώστε να μάθει να διαχειρίζεται τις προκλήσειςπου αντιμετωπίζει.