ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα 10 σημάδια που «προδίδουν» το ναρκισσιστή

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού είναι αρκετά εμφανή, όπως η αυταρέσκεια και η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Άλλες φορές όμως οι ναρκισσιστές καταφέρνουν να κρύβονται στρατηγικά, καλύπτοντας τα ίχνη τους.

Τα 10 σημάδια που «προδίδουν» το ναρκισσιστή

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού είναι αρκετά εμφανή, όπως η αυταρέσκεια και η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Άλλες φορές όμως οι ναρκισσιστές καταφέρνουν να κρύβονται στρατηγικά, καλύπτοντας τα ίχνη τους.

Η ναρκισσιστική προσωπικότητα αποτελεί επίσημα ψυχική διαταραχή, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ένα ή δύο μεμονωμένα χαρακτηριστικά οδηγούν στην κλινική διάγνωση.

Δείτε ποια είναι τα 10 βασικότερα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής προσωπικότητας.

1. Η γοητεία κατά την πρώτη συνάντηση

Οι ναρκισσιστές δίνουν πάντα καλή εντύπωση με την πρώτη ματιά, καθώς μοιάζουν χαρισματικοί και προσιτοί. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά καλοί στις συνεντεύξεις για δουλειά. Στην πορεία ωστόσο, τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα έρχονται στην επιφάνεια και δημιουργούν κάθε είδους προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

2. Η καλή θέση εργασίας

Οι ναρκισσιστές έχουν σχεδόν πάντα εξαίσιες ηγετικές ικανότητες, καθώς τους αρέσει να ξεχωρίζουν και να είναι πετυχημένοι σε ό,τι κι αν κάνουν. Η ισχυρή θέλησή τους είναι το βασικότερο κίνητρο για να φτάσουν στην κορυφή της ιεραρχίας.

3. Πάντα η συζήτηση καταλήγει σε αυτούς

Μπορεί η συζήτηση να ξεκινήσει από ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ένας φίλος και να καταλήξει στο καινούριο αυτοκίνητο που αγόρασαν.

4. Επιδεικνύουν αδικαιολόγητα τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους

Οι ναρκισσιστές κάνουν τα πάντα για να προβάλλουν τον εαυτό τους και να ενισχύσουν την εικόνα τους. Έτσι, ψάχνουν κάθε ευκαιρία να αναφέρουν ένα μέρος που έχουν ταξιδέψει ή κάτι εντυπωσιακό που έχουν δει.

5. Λατρεύουν τα όμορφα πράγματα

Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι υπερκαταναλωτικοί άνθρωποι είναι ναρκισσιστές. Ωστόσο, ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού είναι η επιθυμία προβολής της ανώτερης κοινωνικής θέσης. Αυτό συχνά εκδηλώνεται μέσα από την αγάπη για τα υλικά αντικείμενα.

6. Η εμφάνιση είναι το παν

Οι ναρκισσιστές δεν είναι απαραίτητα πιο ελκυστικοί, όμως σίγουρα φροντίζουν υπερβολικά τον εαυτό τους και δίνουν έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση.

7. Έχουν δεκάδες φίλους στο Facebook και όλες οι φωτογραφίες τους είναι τέλειες

Οι ναρκισσιστές πασχίζουν να διατηρήσουν μια καλή εικόνα στον έξω κόσμο κι έτσι προβάλλουν μόνο την καλή πλευρά του εαυτού τους. Επίσης, προσπαθούν να φαίνονται κοινωνικοί και δημοφιλείς.

8. Απεχθάνονται την κριτική

Σε κανέναν άνθρωπο δεν αρέσει η κριτική, όμως οι ναρκισσιστές είναι υπερβολικά ευαίσθητοι απέναντι σε κάθε είδους σχόλιο.

9. Λατρεύουν τις δικαιολογίες

Ένας ναρκισσιστής δε θα παραδεχτεί ποτέ το λάθος που έκανε. Αντιθέτως, θα ρίξει την ευθύνη σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε προκειμένουν να δικαιολογηθεί.

10. Έχουν έντονες τάσεις προς την απιστία

Οι ναρκισσιστές δίνουν πάντα προτεραιότητα στα δικά τους συναισθήματα κι έτσι δεν τους ενδιαφέρει αν θα πληγώσουν τους άλλους. Επίσης, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων δίνει στο ναρκισσιστή την επιβεβαίωση και την τόνωση που επιζητά.