ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι είναι τελικά οι εφιάλτες; Οι επιστήμονες απαντούν...

Ελάχιστες είναι μέχρι σήμερα οιμελέτες που διερευνούν τις σκοτεινές λεπτομέρειες και τα συναισθήματα πουσυνδέονται με τους εφιάλτες, ενώ ακόμη πιο λίγες είναι αυτές που αξιοποιούν τον"κορμό" των ονείρων ως βάση για την ανάλυσή τους.
Τι είναι τελικά οι εφιάλτες; Οι επιστήμονες απαντούν...

Ελάχιστες είναι μέχρι σήμερα οιμελέτες που διερευνούν τις σκοτεινές λεπτομέρειες και τα συναισθήματα πουσυνδέονται με τους εφιάλτες, ενώ ακόμη πιο λίγες είναι αυτές που αξιοποιούν τον"κορμό" των ονείρων ως βάση για την ανάλυσή τους.

Έχοντας ως στόχο να διαπιστώσουν τικρύβεται πίσω από τους εφιάλτες, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ,πραγματοποίησαν μελέτη, ζητώντας από 572 εθελοντές να καταγράψουν τι όνειραέβλεπαν για διάστημα δύο έως πέντε εβδομάδων.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στοπεριοδικό «Sleep», η μέθοδος αυτή αποτελεί το λεγόμενο «χρυσό κανόνα» για τοσυγκεκριμένο είδος έρευνας, διότι άλλες αξιολογήσεις, όπως οι συνεντεύξεις καιη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, «ενδέχεται να περιέχουν ανακριβείς αναφορές σταόνειρα, λόγω της εύθραυστης φύσης τους και της δυσκολίας που υπάρχει ναανακαλεί κανείς τι έχει δει στον ύπνο του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, ζήτησαν από τους εθελοντέςνα καταγράψουν σε ειδικές φόρμες τα συναισθήματά τους.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τηνανάλυση 9.796 ονείρων, τα 253 κατατάχθηκαν στην κατηγορία «εφιάλτες» και 431στην κατηγορία «άσχημα όνειρα».

Ως «εφιάλτες», χαρακτηρίστηκαν τα όνειραεκείνα, που ήταν τόσο δυσάρεστα ώστε να προκαλέσουν έντονη συναισθηματικήφόρτιση και να… ξυπνήσουν από τον ύπνο τους εθελοντές, ενώ ως «άσχημα όνειρα»χαρακτηρίστηκαν αυτά που ήταν μεν κακά και δυσάρεστα, όμως δεν προκαλούσαν τιςίδιες αντιδράσεις.

Tα κύρια ευρήματα τωνεπιστημόνων:

- Σε ό,τι αφορά τους εφιάλτες, η πλειοψηφίατων συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι βίωσε κάποιου είδους «σωματική βία».Οι ερευνητές το όρισαν ως «απειλή ή άμεση επίθεση κατά της σωματικήςακεραιότητας του ατόμου από κάποιον άλλο χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης τηςσεξουαλικής επίθεσης, φόνου, απαγωγής ή απομόνωσης».

- Το κύριο θέμα των άσχημων ονείρων-και δεύτερο στην κατάταξη για τους εφιάλτες- ήταν οι «διαπροσωπικέςσυγκρούσεις» ή αλλιώς «συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες με συστατικά στοιχείατην εχθρότητα, τις προσβολές, την ταπείνωση, την απόρριψη, την απιστία, το ψέμακ.ά».

- Η τρίτη πιο κοινή απειλή… κατά τηδιάρκεια του ύπνου και στις δύο αυτές κατηγορίες αφορούσε την αίσθηση τηςαποτυχίας, ανεπάρκειας ή ανικανότητας. Οι επιστήμονες έδωσαν την εξής εξήγηση: «Δυσκολίαή ανικανότητα του ατόμου που βλέπει το όνειρο να πετύχει ένα συγκεκριμένοστόχο, όπως για παράδειγμα το να αργήσει σε κάποιο ραντεβού, να μην μπορεί ναμιλήσει, να χάνει ή να ξεχνάει πράγματα και να κάνει λάθη».

- Όπως ήταν αναμενόμενο, το αίσθηματου φόβου -όπως περιγράφηκε από τους εθελοντές ως: τρομοκρατημένος, φοβισμένος,πανικόβλητος- ήταν το πιο κοινό που αναφέρθηκε τόσο στα άσχημα όνειρα, όσο καιστους εφιάλτες, όμως οι τελευταίοι ήταν πιο έντονοι συναισθηματικά.

- Οι εφιάλτες και τα άσχημα όνειραχαρακτηρίστηκαν ως «περίεργα» ή «λιγότερο ορθολογικά και αντίθετα με τηνπραγματική ζωή» συγκριτικά με τα υπόλοιπα όνειρα.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι άντρεςέβλεπαν πιο συχνά εφιάλτες που σχετίζονται με καταστροφές, ενώ οι γυναίκεςείχαν διπλάσιες πιθανότητες να δουν έναν εφιάλτη που αφορά διαπροσωπικέςσυγκρούσεις.