ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός νευρωτικού

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν νευρώσεις, η αδράνεια φαίνεται να είναι η καλύτερη μορφή δράσης.

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός νευρωτικού

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν νευρώσεις, η αδράνεια φαίνεται να είναι η καλύτερη μορφή δράσης.

Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα νέας έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Personality.

Ο νευρωτισμός – ή η έλλειψη αυτού – ανήκει στα πέντε βασικά στοιχεία που καθορίζουν την προσωπικότητα, μαζί με τη συνειδητότητα, την αντίληψη, την εξωστρέφεια και τη συμπόνια.

Τα νευρωτικά άτομα είναι εξαιρετικά αγχώδη και ευερέθιστα, ενώ χαρακτηριστικό τους είναι οι έντονες εναλλαγές της διάθεσης, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η απαισιοδοξία.

Παράλληλα, τα άτομα αυτά είναι παρορμητικά και οξύθυμα όμως είναι προικισμένα με αυτογνωσία.Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Texas Tech, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και το Κέντρο Battelle περιελάμβανε στοιχεία για 3.827 άτομα από 19 διαφορετικές χώρες.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τη συναισθηματική τους ισορροπία, την κατάθλιψη, το άγχος, τη στάση τους απέναντι στον ατομικισμό και τη συλλογικότητα, καθώς και τη στάση τους απέναντι στη δράση ή την απραξία.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το άγχος αποτελεί το βασικότερο παράγοντα που οδηγεί στο νευρωτισμό και κατ’ επέκταση στην αρνητική στάση του ατόμου απέναντι στη δράση. Παράλληλα, τα άτομα που θεωρούν προτεραιότητα το κοινό καλό και όχι το ατομικό τους συμφέρον είχαν την τάση να προτιμούν την απραξία, καθώς ανησυχούν υπερβολικά για τις κοινωνικές επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας καθορίζει την υγεία μας

Τα 3 στοιχεία της προσωπικότητας που κοστίζουν στην ψυχική μας υγεία

Τα μάτια «προδίδουν» την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά