ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πού οφείλεται η εποχική κατάθλιψη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εντόπισαν τον καθοριστικό παράγοντα που κάνει ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή στην εκδήλωση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD).

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πού οφείλεται η εποχική κατάθλιψη

Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις αποκάλυψαν πως τα άτομα αυτά παρουσιάζουν διαταραχές στην επεξεργασία της σεροτονίνης κατά τους χειμερινούς μήνες. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που ελέγχει το αίσθημα της χαράς.

Με τη βοήθεια τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα της πρωτεΐνης που μεταφέρει τη σεροτονίνη (πρωτεΐνη SERT) σε ασθενείς με SAD κατά τους χειμερινούς και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι συμμετέχοντες που εκδήλωσαν τη διαταραχή φάνηκε να παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης το χειμώνα, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή να μειώνονται σημαντικά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η πρωτεΐνη SERT μεταφέρει τη σεροτονίνη στα νευρικά κύτταρα, όπου και παραμένει ανενεργή. Έτσι, όσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα της SERT τόσο χαμηλότερα είναι και τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Το φως του ήλιου αποτρέπει την υπερδιέγερση της SERT, όμως το χειμώνα η ηλιοφάνεια είναι λιγοστή κι έτσι είναι πιο πιθανό τα επίπεδα της σεροτονίνης να μειωθούν.

Αν και η διαπίστωση σχετικά με το ρόλο της SERT στην εποχική συναισθηματική διαταραχή (ή εποχική κατάθλιψη) είναι σημαντική, παραμένει άγνωστο γιατί σε ορισμένα άτομα η δραστηριότητα της πρωτεΐνης είναι εντονότερη κατά τους χειμερινούς μήνες.