ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς αποτυπώνονται οι ψυχικές ασθένειες στο σώμα μας

Ο,ΤΙ ΔΕ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ... Όταν οι σκέψεις και τα συναισθήματα μάς αρρωσταίνουν!

Τι ωραία που θα ήταν αν μέσα μας ζούσε ένας μάγος Κόπερφιλντ που θα μπορούσε να εξαφανίσει όλα εκείνα τα δύσκολα συναισθήματα που μας καταπνίγουν -θυμούς που μας φέρνουν στα άκρα, ενοχές που μας στοιχειώνουν, πόνους και απώλειες που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε...

Πώς αποτυπώνονται οι ψυχικές ασθένειες στο σώμα μας

Όλα τα συναισθήματα, ολες οι ανάγκες που δεν τολμήσαμε να διεκδικήσουμε, όλα όσα θέλαμε να πούμε και δε είπαμε, δεν εξαφανίζονται. Αντίθετα, στοιβάζονται στο συναισθηματικό μας αμπάρι και όταν γεμίσουν κάθε χιλιοστό του, ξεχύνονται στη πραγματικότητα μας με τη μορφή μιας οργανικής ασθένειας.

Πώς γίνεται αυτό; Όταν κάνουμε αρνητικές σκέψεις («δεν θα τα καταφέρω», «δεν είμαι επαρκής», «κανένας δεν με αγαπάει», «δεν υπάρχει ελπίδα για μένα», «είμαι πάντα άτυχος», κ.α) και βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, ο οργανισμός εκκρίνει περισσότερες από το επιτρεπτό ορμόνες και χημικές ουσίες (αδρεναλίνη, κορτιζόλη, ινσουλίνη), οι οποίες προκαλούν βλάβες που εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Να μερικά παραδείγματα που εξηγούν τα συναισθηματικά αίτια κάποιων προβλημάτων υγείας:

O καρκίνος είναι συχνά ασθένεια του κρατημένου θυμού και της πικρίας για κάποιο άτομο ή μια κατάσταση που νοιώθετε ότι σας έχει καθορίσει.

Οι οργανικές ενοχλήσεις στο έντερο προέρχονται πολλές φορές από τον φόβο - φόβο και αγωνία για το αύριο, φόβο ότι η ζωή δεν θα σας προστατεύσει, φόβο ότι θα χάσετε τον έλεγχο και θα καταστραφούν όλα όσα κρατάτε στα χέρια σας, φόβο ότι κάτι κακό θα συμβεί και δεν θα προλάβετε ή δεν θα καταφέρετε να το λύσετε.

Προβλήματα στο κάτω μέρος της πλάτης συνδέονται με την έλλειψη υποστήριξης από τους άλλους καθώς και το αίσθημα ότι όλα πρέπει να τα επιλύετε μόνοι σας. Ενοχλήσεις στη μέση έχουν όσοι έχουν πολλά βάρη και ευθύνες, ωστόσο, η ενοχή δεν τους επιτρέπει να απελευθερωθούν από αυτές. Τέλος, όσοι νοιώθουν ότι τους πνίγουν οι ανησυχίες για τα οικονομικά, έχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουν ενοχλήσεις στο πάνω μέρος της πλάτης τους.

Οι συχνοί πονοκέφαλοι παρουσιάζονται σε άτομα που είναι αυστηρά με τον εαυτό τους, οι αιμορροΐδες σε εκείνους που πιέζονται πολύ στη ζωή με τον χρόνο και τις διορίες, οι πέτρες στα νεφρά σε όσους κουβαλάνε θυμό και οργή από το παρελθόν.

Αφού, λοιπόν, ό,τι δεν λεει το στόμα, το λεει το σώμα, ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε το κρυφό μήνυμα των σωματικών μας ενοχλήσεων. Αλλάζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, το σώμα σχεδόν μαγικά συχνά φροντίζει να θεραπευτεί.

Εστιάστε περισσότερα στα δώρα της ζωής, απελευθερωθείτε από το σύνδρομο του «καλού παδιού», απομακρυνθείτε από τους τοξικούς ανθρώπους, τοξικές συνήθειες, τοξικές σκέψεις, συγχωρήστε και δείτε τη ζωή να σας φέρνει υγεία στη ψυχή, το μυαλο και το σώμα!

Από τη Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, Δρα. ΦΑΙΔΡΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ- Δημιουργό και Διευθύντρια της LOVESMILES

AIbEiAIAAABECKa 8bDK06nsjAEiC3ZjYXJkX3Bob3RvKigxMGFlYmRmNjVmYmMyODA2MDY2NmMyNjE4NjRlMjRiMTE1ZGQxYjZkMAHvT-xhHW1YOqfl eXi8pCrKY-OOQ

Διαβάστε ακόμη:

Το διαζύγιο βλάπτει σοβαρά την καρδιά

«Σώμα σε κρίση»: Διεθνές συνέδριο ψυχανάλυσης στην Αθήνα

Διαζύγιο και συνέπειες στην Ψυχική μας Υγεία